Teslor i seriekrock – allt fastnar på filmen

En otäck seriekrock med tre stycken Tesla-bilar längs en motorväg fångades på film. Detaljerat videomaterial från Teslornas bilkameror visar den våldsamma krocken ur flera olika vinklar. En av bilarna lyfts upp bakifrån efter ett livsfarligt filbyte och sedan slungas ut i mittenfilen och kolliderar med en tredje förare.

Ett klipp som blivit viralt och postats av WhamBamTeslaCam visar hur tre Tesla-bilar kolliderar i Kalifornien, efter att en vit Model Y framför tvingats tvärnita. Personen bakom i en Röd Model Y, med självkörning aktiv, har precis tillräckligt med utrymme framför för att autopiloten ska hinna bromsa ner farten innan det är försent. Tyvärr gällde det inte ytterligare en Tesla bakom, av upplagan Model 3, som istället valde att göra en undanmanöver ut i expressfilen och blev då påkörd av en Tesla Model S. 

Otroligt nog kom ingen till skada och tack vare Teslas välutvecklade kamerasystem fanns tydlig dokumentation om krocken tillgänglig. Kamerorna filmar i samtliga riktningar och materialet laddas enkelt över på ett USB-minne. Auto-läget filmar automatiskt ifall bilen är med om en olycka eller om krockkuddarna löser ut men kamerorna går även att kontrollera manuellt. Det är däremot upp till föraren själv att ta reda på vad som gäller eftersom lagar och regler kring inspelning kan se annorlunda ut i olika länder och regioner. 

Här lyfter Tesla Model 3 från marken.

Mannen med autopilot klarade sig undan oskadd och bilen fungerade trots skador. Han släpptes kort efter att ha bidragit med kopior av filmmaterialet till polis som förklarade att videorna från bilens kameror kommer att underlätta deras arbete avsevärt.

Enligt kollisionsrapporten som färdigställdes redan två dagar efter krocken låg felet helt hos personen körande den röda Model 3 som svängt ut i expressfilen i all hast. Mannen erkände sitt misstag med detsamma och rättsprocessen blev en kort historia. 

Men alla är inte lika positiva till Teslas kamerasystem som poliserna i fråga. Teslas bilkameror har nämligen fått kritik, i synnerhet för det så kallade “vaktläget”. Funktionen innebär att bilen kan spela in när den står parkerad ifall man skulle oroa sig över säkerheten. Om fordonet upptäcker misstänkt aktivitet vid bilen kan varningssystemet aktiveras. Larm går igång, lampor tänds och kamerorna kan spela in och skicka innehållet till bilägarens telefon. Debatten kring huruvida “vaktläget” inskränker på människors privatliv har diskuterats med hänsyn till GDPR.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester