Här är den okända regeln vid motorvägskörning. Den har kallats Sveriges mest missförstådda trafikregel.
– Det är många som inte har koll på den här, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Många bilister vittnar om problem att komma ut från påfarten till motorvägen. Bilarna släpper inte ut dem och det riskerar att skapa farliga situationer. Det har till och med kallats Sveriges mest missförstådda trafikregel.
– Om det är en vanlig motorväg så har ingen väjningsplikt. Det gäller delat ansvar och ömsesidig hänsyn, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Den som ska ut på motorvägen har några viktiga moment att tänka på. Här gäller det att planera sin körning mycket noga.
– Du som kommer från en påfart och ska ut på motorvägen har några saker att tänka på. Först ska man se efter en bra lucka, därefter blinka och anpassa farten.

För dem som redan befinner sig på motorvägen är det viktigt att hålla koll på påfarterna. Det är deras ansvar i trafiken. Om någon vill komma ut i körbanan har man olika alternativ.
– De som kommer körande på motorvägen har tre alternativ. De kan antingen höja farten, sänka den eller så kan man byta körfält.
Alla motorvägar har inte en klassisk påfart. Då gäller det att ha koll på vad som gäller.
– Sedan finns det motorvägar där man kommer ut i ett eget körfält. Därför har man ansvar att se efter noga om det är ett körfält eller en påfart. Om det är ett körfält har man väjningsplikt.
De allra flesta flyttar sig till vänster för att släppa ut annan trafik. Jeanette Jedbäck Hindenburg rekommenderar detta i sista hand.
– Att byta körfält är det sista alternativet. Det är också det farligaste, att göra en sådan manöver innebär alltid en risk. Men jag vet att det är många som använder sig av den metoden ändå.
I sällsynta fall kan det vara skyltat med stopp innan du får köra ut motorvägen. Som bilförare har du ansvar att hålla koll på skyltningen.
– Det är inte så vanligt, men det finns också påfarter med stopp och väjningsplikt. Då gäller så klart väjningsplikt mot trafiken på motorvägen.
Lagen har ändå ett undantag.
– Det står i trafikförordningen att om en motorväg saknar accelerationssträcka så har man väjningsplikt. Men jag vet inte om det finns några sådana vägar, jag har då inte sett någon sådan.
Vid en olycka blir ansvaret oftast delat. Vid olyckor kring påfarter vid motorvägar anses båda parter ha gjort lika mycket fel.
– Det är vanligt att många inte har koll på vad som gäller. Men det är delat ansvar vid påfart om det inte påvisas något annat. En kan alltså inte få hela ansvaret, avslutar Jeanette Jedbäck Hindenburg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.