Detta är Sveriges farligaste fartkamera. Så här många fångas av kameran som är nästan hundraprocentig.
– Vi har fått återkoppling av Kiruna och de säger att vi är snudd på hundraprocentiga, säger trafikpolisen Petter Magnusson.
Varje år tar Sveriges cirka 2600 fartkameror ungefär 400 000 bilder. Men eftersom bilderna ofta är så dåliga leder de nästan aldrig till böter. Bara 105 000 åkte fast förra året.
– Om du kör sex kilometer eller mer för fort så tas det en bild och den hamnar här hos oss på ATK. Det tas omkring 400 000 bilder om året och av dem går det inte att använda omkring 20 procent, men vi utreder alla bilder, säger Lis-Marie Svonni, chef på polisens ATK-avdelning i Kiruna.
Men det finns en fartkamera som är livsfarlig för fortkörarna. Värmlandspolisen är en av flera polisdistrikt som har en ambulerande kameravagn.
– Vi ställer upp den på olika platser i länet. Inte bara på de som har flest fortkörare eller mest trafik, utan vi försöker få spridning, säger Petter Magnusson.

Enligt ATK-avdelningens statistik är den här kameran nästan hundraprocentig. Om du åker fast i den så ska det vara ett mirakel om du kommer undan.
– Ja, vi har fått återkoppling och det är nästan hundraprocentigt utfall. Det beror på att vi ställer ut den och ställer in bländare och andra detaljer efter väderleken. De vanliga stationära skåpen är inställda efter ett medelläge och ibland fungerar det inte med vädret och andra förhållanden, säger Petter Magnusson.
Vi på Carup.se berättade för ett par veckor sedan om Värmlandspolisens fruktade vagn. Då hade Petter precis ställt ut den på en landsväg i det grönskande landskapet.
– Det är svårt att minnas hur många som åkte fast den dagen, men på vissa ställen blir det tvåsiffrigt efter ett arbetspass, men det händer också att det kan bli noll stycken.
Antalet fortkörare beror helt på plats och tillfälle.
– Det slår så olika beroende på var man ställer den. Det har hänt att jag ställt ut vagnen och inte ens hunnit stänga luckan innan den tagit första bilden.
Värmlandspolisen har svårt att gå in på enskilda tillfällen. Men det finns ett snitt på hur många som åker dit varje dag när vagnen står framme.
– Men om jag ska slå ett snitt över hur många som blir fotograferade under en dag så rör det sig mellan 15 och 20 inrapporterade ärenden. Det är nog ett snitt, men då ska vi tänka på att det kan bli dubbelt så mycket men det händer också att ingen åker dit.
Petter Magnusson vill inte ta fast fortkörare. Om kameran står på noll när han vittjar den efter en arbetsdag, då blir han nöjd.
– Jag vill verkligen understryka att den här vagnen har ett preventivt syfte, vi vill sänka medelhastigheten. Det handlar inte om att beivra.
Enligt lag ska polisen varna för sin ambulerande fartkamera. Men den ger dem samtidigt ett friskt svängrum över hur nära man får sätta skylten.
– Vi ska ställa ut skylten mellan 40 och 300 meter ifrån kameran. Det anpassar vi efter hastigheten. Om det är en 90-sträcka så ger man inte fortköraren en rimlig chans om man sätter upp skylten 40 meter ifrån vagnen.
En ambulerande vagn får bara stå ute medan den vakande polisen är på arbetet.
– Vagnen står bara ute medan vårt arbetspass varar. Den hade kunnat klara sig själv, men enligt reglerna ska vi ta in den när passet är slut.
Rekordet för antalet fortkörare slogs inne i Karlstad.
– Som mest var det nog 48 stycken på sex timmar, då hade vi den inne i Karlstad. Hamngatan är en trafikerad sträcka med 40-gräns, avslutar Petter Magnusson.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.