Is och frost är ett stort problem för många bilägare under vintern. Här är två superknep som löser ditt problem på några sekunder. Om du kör iväg med frost på rutorna kan du straffas hårt.
Nästan alla bilägare hatar att vakna till en ruta med frost och is på sig. En del är stressade och slarvar med att ta bort frosten och väljer att köra iväg ändå. Ett val som kan få hårda konsekvenser. Om polisen upptäcker att du kör runt med en nedisad ruta kan det rapporteras som vårdslöshet i trafik och då kan Transportstyrelsen återkalla körkortet och ge 40 dagsböter som kan kosta upp till 40 000 kronor.
Som tur är finns det flera tricks som tar bort frosten. De flesta använder sig nog av en isskrapa, men det finns faktiskt andra knep som avfrostar din ruta på några sekunder. Vatten fryser vid 0 grader Celsius, men det finns andra vätskor som behöver mer kyla än så för att frysa fast.
Om du blandar alkohol där du exempelvis använder dig av etanol eller isopropanol och en tredjedel vatten har du faktiskt fixat dig ett hembryggt isborttagningsmedel. Det du sedan gör är att fylla vätskan i en sprayflaska som du sedan använder för att spruta medlet på din nedisade ruta. För bästa möjliga effekt för du förvara sprayen i rumstemperatur innan den appliceras. Efter det väntar du bara en kort stund innan vätskan får isen att smälta bort. Efter det är det bara att torka av vattnet så att det inte fryser till is igen. Se bara upp med olika vätskor så de inte reagerar med lister eller lack på din bil, läs instruktionsboken noggrant.
Ett annat knep du kan använda dig av är att använda ättika. Du blandar två tredjedelar ättika och en tredjedel vatten i en sprayflaska. Sedan sprutar du blandningen på rutan kvällen innan. Det gör att du dagen efter kommer vakna till en frostfri ruta på din bil, skriver Volkswagen. Se bara upp med olika vätskor så de inte reagerar med lister eller lack på din bil, läs instruktionsboken noggrant.
LÄS MER:
William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.