Sultanen av Bruneis mattsvarta Ferrari Enzo upptäckt efter 18 år

Ingen trodde att den fanns – men nu har ett exemplar av en mattsvart Ferrari Enzo upptäckts. Bilen specialgjordes till sultanen av Brunei i ett enda exemplar. Nu säljs den på auktion efter att ha varit gömd i 18 år. 

Unik är ett utslitet ord i bilvärlden – men här har ordet faktiskt täckning. Hyperbilen Ferrari Enzo tillverkades bara i 400 exemplar, och att det skulle finnas en mattsvart bil var uteslutet. 

Nu har i alla fall den unika bilen dykt upp efter 18 år, lackerad i sin originalfärg ”Nero Opaco”, mattsvart. Ferrarin byggdes bara i ett enda exemplar till sultanen i Brunei som är världens största bilsamlare. 

Ferrarin blev färdig den 15 oktober 2004 och lämnade fabriken som en av de svartaste Ferrari-bilarna som tillverkats. Även inredningen är i Nero med matchande Nero-mattar. Den unika bilen har förvarats i sultanen av Bruneis bostad i London. Kanske har den körts på gatorna runt Mayfair, men inget verkar någonsin ha sett bilen. Sedan flögs den vidare till Asien, enligt RM Sotheby’s som nu säljer Ferrarin. Bilen har inte körts mer än 573 mil. 

Bilen har fått en renovering av Ferraris specialverkstad Carrozzeria Zanasi och finns nu i Maranello i Italien. För 1,2 miljoner kronor har bilen fått en ny lackering och en kosmetisk genomgång, bland annat har klibbiga strömbrytare bytts och bilen har fått nya strålkastare. Kanske är det klimatet i Brunei som har ätit på bilen, det har ryktats att sultanens bilar ruttnar. 

Köparen får nu en Ferrari Enzo i toppskick med Ferraris legendariska V12-motor på 5998 cm3. Bilen var enormt snabb för 20 år sedan med 651 hästkrafter och en padelmanövrera F1-låda. V12:an varvar ända till 8200 varv.  Något estimerat pris finns inte på auktionen hos RM Sotheby’s, men bilen har potential att bli en av de dyraste Ferrari Enzo som sålts.