Stora problemet löst med Toyotas ammoniakmotor

Kinesiska GAC och Toyota utvecklar en ny motor som går på ammoniak. Motorn ska minska utsläpp med hela 90 procent. De ska nu ha löst ett viktigt problem.
– Vi har övervunnit problemet med att ammoniak brinner för långsamt och är beredda att föra bränslet in i personbilsindustrin, säger Qi Hongzhong, ingenjör vid GAC-centret i Guangzhou, Kina, enligt Autocar.

Den kinesiska statliga motortillverkaren GAC avslöjar att man håller på att utveckla en ny alternativ motor. Prototypen bränner flytande ammoniak istället för bensin och skulle kunna vara ett substitut till vätes- och eldrivna motorer.

Den nya motorn ICE, som GAC utvecklar tillsammans med japanska Toyota, hämtar sin inspiration från sjöfarts- och transportindustrin, och utforskar möjligheterna med att använda ammoniak som ett alternativ till diesel och bensin.

Den 2,0-liters fyrcylindriga motorn ger 161 hästkrafter samtidigt som den släpper ut 90 procent mindre koldioxid jämfört med bensin, enligt GAC. Även om det inte är den första motorn som utvecklas för att drivas med ammoniak, är detta den första som föreslås för eventuell användning i en personbil.

Vid en årlig teknikpresentation sa GAC att de hade övervunnit flera problem, exempelvis överskott av kväveutsläpp och ett ökat förbränningstryck jämfört med bensinmotorer.
– Vi har övervunnit problemet med att ammoniak brinner för långsamt och är beredda att föra bränslet in i personbilsindustrin, säger Qi Hongzhong, ingenjör vid GAC-centret i Guangzhou, Kina, rapporterar Autocar.

Ammoniak är ett mycket giftigt ämne som i dagsläget främst används som gödsel och rengöringsmedel, men dess brännbara natur har placerat det i rampljuset som ett potentiellt framtida bränsle. Ammoniak har ungefär hälften av bensinens energitäthet, 3,6 kWh per liter, men avger inget kol, kolväte eller CO2 vid förbränning.

Produktionsmetoden för ammoniak anses vara energikrävande, men ny utveckling gör framsteg som använder förnybara energikällor för kolfri produktion. Mer än två tredjedelar av världens årliga produktion av ammoniak används inom jordbruket. Ämnet används även vid tillverkning av plast, sprängämnen och bekämpningsmedel.
LÄS MER: