Trafikens lömska dödsfara. Det här gäller vid snäva utkörningar.
– Man får inte vara en fara eller ett hinder för andra, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.
Många chansar och svänger ut för snabbt vid väjningsplikt. Det skapar irritation i trafiken och det kan också uppstå farliga situationer. För den som ska lämna företräde har ett ansvar och måste tänka på några viktiga saker.
– När du bedömer att du kan köra ut utan att det innebär fara eller hinder för andra, då ska man svänga ut. Det finns två olika typer, det ena är stopplikt. Då ska hela bilen stå still. Det finns en anledning till detta. Vid väjningsplikt är det den mildare graden. Där måste du se till att det är fritt.
Trafiksäkerhetsexperten är tydlig med att man behöver hålla trafikrytmen. Om du svänger ut på en större väg ska man vara beredd på att bilarna kommer snabbare.
– När du bedömer att det inte är någon fara ska man svänga ut. Sedan ska man köra så snabbt att andra inte behöver bromsa in. Men man får heller inte gasa så att man kommer upp baken på andra bilister.

När bilister chansar kan det bli farligt. Även om man är stressad är det viktigt att vänta på sin tur och inte svänga ut förrän det är säkert.
– Det händer att en del trafikanter tar en snäv lucka och kör ut. Det är framförallt vanligt om man har bilar bakom sig som vill ut. Eftersom man inte vill hindra den övriga trafiken.
Jeanette Jedbäck Hindenburg nämner att ett tillfälle då väjningsplikten upphör är om alla trafikanter hjälps åt och tar ansvar.
– En sak som inte står i lagen, men som tillhör den gyllene regeln i trafiken är blixtlåsprincipen. Om det är köbildning eller liknande ska man samsas så att det blir enklare för andra.
Den som svänger ut från väjningsplikt ska anpassa farten. Men samtidigt behöver bilarna på den större vägen vara förberedda. Det är inte tillåtet att köra för snabbt upp i baken på en bil som svänger ut. Vissa bilister verkar gasa på när andra kör ut.
– Man måste hålla avstånd, planera sin körning, anpassa farten. I trafiken handlar det om samspel.
Det är oftast vid olyckor som lagen prövas. Då blir det upp till rättsväsendet att bedöma vems felet var.
– Man får inte köra för fort och komma upp för nära andra bilar. Om det blir en olycka är det den bakomliggandes ansvar. Det enda skulle vara om den kan bevisa att den andra kom ut för långsamt från väjningsplikt.
Trafiksäkerhetsexperten har ett gott råd till alla er bilister.
– Tänk på den gyllene regeln i trafiken. Allt handlar om samspel och att vi hjälps åt. Då kommer allt att flyta mycket bättre, avslutar Jeanette Jedbäck Hindenburg.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.