Nissan stänger fabrik i Japan

Skakas av kris: Bilmärke lägger ner fabrik efter 60 år

Efter brakförlust på 50 miljarder kronor tvingas japanska biltillverkaren ta till tuffa åtgärder. Nu stängs en av Nissans mest klassiska fabriker – efter över 60 års produktion och 17,8 miljoner bilar.

Nissan har haft enorma framgångar under hela 2000-talet, men är nu i en av de djupaste kriserna någonsin. Förra året gjorde den japanska biltillverkaren en förlust på 50 miljarder kronor – bland annat genom kraftigt minskad försäljning i Kina, där konkurrensen är stenhård. Även intresset för Nissans bilar i USA har minskat. Drastiska åtgärder har behövt tas.

Därför har Nissan börjat genomföra den nya återhämtningsplanen, kallad “Re:Nissan”, som bland annat innebär att antalet fabriker minskas från 17 till 10. Nu står det klart att en fabrik kommer stängas ner. Den kommer att läggas ned senast i mars 2028. Nissans nytillträdde vd Ivan Espinosa kallar beslutet “tufft men nödvändigt”. 

På bara några månader har Nissan sagt upp 19 000 anställda. Förra årets förlust landade på hela 50 miljarder kronor. Foto: Nissan

Under 64 år har Oppama-fabriken i Japan tillverkat över 17,8 miljoner bilar – men nu ska den stängas. I dagsläget byggs modellerna Note och Note Aura där. Tidigare har fabriken även producerat elbilen Leaf, den speciella Cube, småbilen March (Micra) – och från början Datsun Bluebird. Produktionen av de nuvarande och planerade modellerna ska flyttas till en annan Nissan-anläggning.

Fabriken i Japan har tillverkat över 17,8 miljoner bilar. Foto: Nissan

Totalt påverkas omkring 2400 anställda av nedläggningen. Det är en del av en större plan där Nissan ska minska sin globala personalstyrka med 20 000 personer på cirka två år. Nedskärningarna gäller mer än fabriker – vissa nedskärningar handlar om att få minskade kostnader inom försäljning, administration och andra stödjande funktioner.

Nissan planerar också att dra ner på sin forskning. Även vissa nya bilprojekt har pausats för att spara pengar, och en särskild grupp på 3000 personer arbetar nu enbart med kostnadsbesparingar. Det finns även uppgifter om att Nissans huvudkontor i Yokohama kan säljas och hyras tillbaka, som ytterligare ett sätt att spara pengar.

Ivan Espinosa tar alltså till hårda grepp för att försöka rädda det klassiska japanska bilmärket. De kommande månaderna blir avgörande – då ska flera nya, viktiga modeller lanseras. Det är andra gången på bara några decennier som Nissan balanserar på gränsen till konkurs. Redan i november slog företaget fast att de har tolv månader på sig att överleva. Om bilmärket går att rädda återstår att se.
LÄS MER:

Dela med dig av Carup

Senaste nytt