Sierra Cosworth gått 10 mil – säljs för miljoner

En Ford Sierra Cosworth i fabriksnytt skick säljs för en jättesumma. Exemplaret som snart är 40 år gammal har enbart körts 10 mil. Bilen har väckt stor uppståndelse i Norge.

Sierra RS Cosworth tillverkades i ett begränsat antal och har med åren blivit en allt mer åtråvärd samlarbil. Den första Cosworth-Sierran introducerades på Genéves bilsalong 1985 för att homologera Sierra för Touring-racing. Med åren har utbudet av modellen enbart minskat delvis på grund av den farliga kombinationen med bakhjulsdrift och en stor motor. Men nu säljs ett otroligt exemplar i Norge. 

Det är en Sierra RS Cosworth från 1987 som endast gått 10 mil som letar efter en ny ägare. Bilen har främst använts som samlarobjekt och har därför knappt körts alls. Sierra:an är svartlackerad och styrs från vänstersidan, vilket i detta fall hör till ovanligheten då de flesta bilarna såldes i England. Den hamnade i Norge för 25 år sedan efter att den köptes från en samlare i Tyskland. 

Under huven har den en 2-liters motor med en effekt på 204 hästkrafter. 0-100 km/h gör den på 6,8 sekunder med en toppfart på 240 km/h. Siffror som var minst sagt imponerande under mitten av 80-talet. Då kostade bilen ungefär 400 000 kronor, men i dag har den ökat sitt värde markant. 

Nu när exemplaret ska säljas görs det på Finn, där den ligger ute för ett pris på 2,4 miljoner kronor. Det är minst sagt en stor summa för en snart 40 år gammal bil. Samtidigt är det inte i närheten av vad extremversionen RS500 Cosworth med 224 hästkrafter gått för tidigare. Ett exemplar slog ett typ av rekord när den gick för 7,5 miljoner kronor, något vi skrev om på Carup då. RS500 finns endast i 500 enheter där ratten alltid sitter på höger sida.

LÄS MER: