Så vanligt är blinkersfusket: ”Många vet inte”

Ett av trafikens största irritationsmoment – svenskarna blir allt sämre på att använda blinkers. Så här stor andel av trafikanterna klarar inte att blinka. Värst är det i rondeller.

Svenskarna struntar i blinkers när de kör i rondeller. Det visar M Sveriges årliga undersökning av våra blinkersvanor. Över 6000 bilister undersöktes på olika platser i Sverige. Mer än var tredje bilist struntar att blinka när de ska åka ut från cirkulationsplatser.
– Det stör trafikrytmen eftersom andra bilister får stå och vänta, då uppstår det irriationer, säger trafikpolisen Anders Schääf.

Han får medhåll av en av landets främsta experter på trafiksäkerhet. Okunskapen blir allt större, allra helst bland ungdomarna. 
– Många vet inte vad som gäller i cirkulationsplatser och då struntar de hellre i det än gör fel, det är ganska typiskt för oss svenskar, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Enligt trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg är okunskapen utbredd.

Frågan är brännande het. 
– När man gör undersökningar vad som irriterar mest i trafiken, är det just bristande blinkersanvändning som ligger högst, säger Anders Schääf.

Genom att irritera sina medtrafikanter rubbas samspelet i trafiken. 
– Man kan tycka att det är banalt att inte använda blinkers, men det är verkligen ett irritationsmoment, säger Anders Schääf.

M Sverige som årligen undersöker och sammanställer statistiken på flera svenska orter är kritisk mot svenskarnas slarv. 
– Det är slarvigt att inte använda körriktningsvisare. Genom att vara tydlig i trafiken minskar vi risken för olyckor och bidrar till en tryggare miljö för alla på våra vägar, säger Heléne Lilja från M Sverige.

I en rondell behöver man inte blinka vid infarten. Men du  ska alltid blinka höger när du lämnar den.
– Många vet inte det. Men sedan är det inte svart eller vitt. Om det är en mindre rondell kan det vara bra att blinka ändå, då visar man sina intentioner, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg. 

Nästan 80 procent av alla cyklister struntade också i att ge tecken. 
– De har ingen blinkers och kan därför inte göra det. Man kan heller inte ge böter för att en cyklist har struntat i att sträcka fram handen. Men de är oskyddade och det ligger i deras intresse att visa sin avsikt, säger Anders Schääf.

Även A-traktorförfarna bryr sig inte om att blinka. I korsningar var siffran 43 procent medan de i rondeller kom upp i  73 procent.
– Det har med erfarenhet att göra. Men jag tycker faktiskt att många har blivit bättre, säger Anders Schääf.

Bötesbeloppet för att strunta i körriktningsvisare är 500 kronor enligt polisen. Men det är en brott som inte bötfälls i särskilt hög utsträckning.

Så stor andel struntar i körriktningsvisare

Fordonstyp       Fyrvägskorsning   Rondell     
Personbil19 %36 %
A-traktor46 %73 %
Taxi20 %50 %
Buss0 %50 %
Lastbil16 %30 %
Mc26 %40 %
Cykel82 %88 %
Källa: M Sverige, undersökning av 6000 trafikanter Orter där undersökningen genomfördes:
Eskilstuna
Falun
Flen
Kalmar
Katrineholm
Skövde
Umeå
Vellinge
Vingåker
Växjö
Ängelholm
Östersund

LÄS MER: