Att reparera ett Tesla-batteri är både komplicerat och kostsamt – men det är inte omöjligt. Kända verkstaden EV Clinic visar hur svår processen är.
Tesla använder några av de mest hållbara och energitäta batterierna i världen. Några av de senaste modellerna är dessutom utrustade med strukturella batteripaket, där cylinderformade battericeller är integrerade direkt i bilens chassi. Med denna teknik blir batteripaketet en del av bilens bärande struktur, vilket ökar säkerheten och minskar vikten. Samtidigt innebär det att batteriet blir betydligt svårare att reparera.
Några som faktiskt utför reparationer på Teslas strukturella batterier är den välkända verkstaden EV Clinic i Kroatien. På Carup har vi tidigare rapporterat om kroaterna, som är experter på elbilar. De har bland annat kritiserat laddhybrider, och för ungefär ett år sedan väckte de stor uppmärksamhet när de lyckades hitta felet på Hansjörg von Gemmingens Tesla, som är en bil som rullat över 210 000 mil. Nu avslöjar verkstaden hur komplex en reparation av ett Tesla-batteri faktiskt är.
– Ja, batterireparation är möjlig – men bara om batteriet fortfarande har sin avsedda livslängd. Och den som designade Model 3/Y-batteriet förtjänar Nobelpriset och vi vill ha hans namn på vår “legendervägg”, skriver EV Clinic.


Teslas nya batterier med cylinderformade celler är täckta med ett slags skum, vilket gör dem svåra att komma åt. För att byta ut en enskild cell måste man skära ut den och koppla bort alla anslutningar, utan att skada något. Dessutom är det inte helt enkelt att identifiera vilken cell som är defekt. Enligt EV Clinic utfärdar elbilen endast felkoden BMS_a066, utan att specificera exakt vilken cell som inte fungerar.
Nyligen tog EV Clinic emot en Tesla Model 3 från Italien med batteriproblem. Elbilen hade totalt 4 416 battericeller och endast en av dem var defekt. Men EV Clinic har utvecklat en egen algoritm som beräknar spänningsvärdet för varje enskild cell. Beroende på batterimodell kan de därmed identifiera exakt vilken cell som inte fungerar som den ska.

När den defekta battericellen har identifierats krävs en särskild svetsning av aluminiumkontakterna i batteriet. För att kunna genomföra detta behövs en specialutrustning som kostar ungefär 2,2 miljoner kronor, hävdar EV Clinic. Denna höga kostnad gör att endast ett fåtal verkstäder i dag har tillgång till den utrustning som krävs för att utföra en sådan reparation.
När den defekta battericellen har plockats ut måste den ersättas med en cell som är i samma skick som resten av batteriet. Det går alltså inte att använda en helt ny cell. Verkstaden som utför bytet behöver därför hitta en begagnad cell med ungefär samma nivå av nedbrytning. Den nya cellen måste sedan monteras och isoleras på exakt samma sätt som den ursprungliga. Därefter ska batteriet kunna fungera som vanligt igen.
EV Clinic har genomfört flera reparationer av det här slaget. Enligt deras erfarenhet har Teslor med utbytta celler fungerat problemfritt i flera år, utan att felet återkommit. Kroaterna menar att det dessutom är betydligt billigare att reparera batterier än att byta ut dem helt. Reparationen av den italienska Tesla Model 3 kostade ägaren omkring 50 000 kronor. Ett komplett batteribyte hade däremot kostat mellan 140 000 och 175 000 kronor. Det kan alltså vara nästan tre gånger så billigt att byta ut en enskild cell.
– Vårt första cellbyte utfördes för tre år sedan och fordonet fungerar fortfarande smidigt. Jobbet är utfört på flera fordon. Det överträffade våra förväntningar – vi förväntade oss initialt ytterligare ett cellfel inom den tiden. Om flera celler har gått sönder är den här typen av reparation inte längre praktisk eller genomförbar, uppger elbilsverkstaden.
LÄS MER:

William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.