Så blir Bugattis nya hyperbil – W16 blir till V16

Uppföljaren till Bugatti Chiron ska ta företaget in i en ny era av superbilar. Med 8,3 liters V16-motor uppbackad av tre elmotorer uppges den nya hyperbilen få hela 1800 hästkrafter. En historisk bedrift av den franska motorjätten Bugatti.

Det sägs att den nya bilen redan visats upp för ett fåtal potentiella kunder i slutet av förra året men någon vidare värst konkret information har fransmännen ännu inte gått ut med. Troligen kommer bilen att lanseras någon gång under våren eller sommaren 2024 men inget är klart.

Däremot verkar ryktena, som spridits över internet, om en riktigt kraftig V16-motor vara sanna, bekräftar The Supercar Blog. Chirons efterträdare kommer att drivas av en motor med ett varvtal på osannolika 9000 rpm och har utvecklats av brittiska Cosworth. De har även konstruerat V12-motorerna i Aston Martin Valkyrie och GMA T50.

Bugatti Chiron

Källor hävdar att V16-motorn på 8,3 liter och 1000 hk, backas upp av tre elmotorer på ytterligare 800 hk vilket sammanlagt ger ett utfall på makalösa 1800 hästkrafter. Föregångaren Chiron har en kapacitet på 1600 hästkrafter och en W16-motor.

Det är däremot inte den enda förändring som kommer med Chirons nya arvtagare. Enligt uppgifter kommer den nya hyperbilen inte ha samma ikoniska hästskogrill som entusiaster gjort sig vana vid. Det sägs att en betydligt bredare grill kommer att ersätta det klassiska utsnittet. Den bakre designen sägs påminna om en McLaren P1, men det återstår att se.

Bugatti Chiron.

Interiören i den nya hyperbilen sägs påminna mer om en dyr schweizisk klocka snarare än en modernare Apple Watch. Men även detta är spekulationer.

Det sägs även att Bugatti planerar ett färre antal enheter till försäljning. Färre än 300 bilar förväntas levereras, ett lågt antal i jämförelse med Veyrons som man tillverkade 450 stycken av och de 500 Chirons som rullade ut från Molseheimfabriken. 

Inledningsvis kommer endast tidigare kunder som innehar Veyron eller Chiron att kunna beställa. Det gör inte bara den nya bilen extremt exklusiv utan kommer troligtvis att höja de tidigare modellernas värden. Vilka av uppgifterna som stämmer klargörs förhoppningsvis under årets gång.