Putin gav en present till Kim Jong-Un

Den bilintresserade, nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un har fått en lyxbil av Rysslands president Vladimir Putin. Det är en rysktillverkad limousine av märket Aurus Senat, som drivs av en 4,4 liter V8-hybridmotor. Diktatorn sägs ha mottagit gåvan med glädje.
– Gåvan fungerar som en tydlig demonstration av de speciella, personliga relationerna mellan ledarna, ska hans syster Kim Yo-Jong sagt till statliga KCNA.

Nordkoreas högsta ledare, Kim Jong-Un, har fått en present efter ett statsbesök i Ryssland. Gåvan är en rysktillverkad Aurus Senat-limousine som den ryska ledaren Vladimir Putin själv brukar färdas i. V8-motorn har utvecklats tillsammans med Porsche och ger Aurus Senaten en kapacitet på 598 hästkrafter enligt Carscoops

Vladimir Putins egna Aurus Senat.

Många har ställt sig frågan vad syftet med gåvan är och vad gesten innebär. Specifikt noterar observatörer att gåvan kan strida mot en FN-resolution som Ryssland själv var med och stöttade. Resolutionen förbjuder överlämningar av lyxartiklar till Nordkorea för att uppmana nationen till att avstå från sitt kärnvapenprogram.

Kremls talesperson Dimitry Perskov sa att Putin valt att ge bort fordonet efter det nordkoreanska statsbesöket. Uppgifter hävdar att nordkoreanen fått en rundtur i bilen tillsammans med den ryske ledaren, som noterade Kim Jong-Uns intresse för bilen. Detta sägs ha föranlett den ryska presidentens beslut om att ge bort bilen i present, för att visa ländernas goda relationer. Under tidigare Rysslandsresor har diktatorn färdats i lyxbilar som Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard och Maybach S62.

Foto: Vladimir Putin & Kim Jong-Un

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester