PEth-skräcken håller folk borta från läkaren. Många är rädda för att körkortet ska dras in – och nya regler kan dröja ända till nästa år.
– Jag arbetar som sjuksköterska och märker redan att många är rädda för att söka vård, säger Linn Gustafsson, 28, som blev av med körkortet efter testet.
Det har blåst friskt kring den statliga myndigheten. En våg av ledsna och arga människor har trätt fram och berättat att de förlorat körkort och arbete efter ett enkelt blodprov hos läkaren.
– Jag har arbetat som busschaufför i många år och fått blåsa i alkomätare varje dag utan anmärkning, ändå tog de mitt körkort så att jag förlorade arbetet, säger Teresa Kempe.
I går pratade vi på Carup.se också med Linn Gustafsson från Karlstad. Hon utbildade sig till ambulanssjukvårdare. En del av utbildningen bestod i att ta C-körkort och då skulle man också genomgå en läkarundersökning. En del av dem var de omdiskuterade PEth-testet.
– Första provet togs några dagar efter att jag varit på en fest och det andra strax efter jag hade varit på en skidresa till Alperna. Jag var helt öppen med detta med min arbetsgivare och jag tycker det är grovt missvisande att ta sådana här tester vid dessa tidpunkter, säger Linn Gustafsson.

Ett par veckor senare fick hon ett brev från Transportstyrelsen att man drar in hennes körkort. Det innebar att Linn förlorade jobbet som ambulanssjukvårdare och fick omplaceras på lasarettet i Karlstad.
– Jag skrek bara rakt ut och kunde inte förstå att det var sant, säger hon.
Enligt Transportstyrelsen är PEth-testerna en alkholmarkör som ska bedöma om människor har ett missbruk. Men metoden har fått massiv kritik från både läkare och forskare.
– PETh är ett mycket tillförlitligt test för att fastställa om någon har konsumerat alkohol nyligen. Däremot ger det inte någon exakt information om mängden alkohol eller tidpunkten för intaget. PETh speglar framför allt alkoholkonsumtionen under den senaste tiden, snarare än ett genomsnitt över två till sex veckor, säger läkaren Tor Stålhammar.
Rapporterna om att tusentals svenskar förlorar körkort gör många rädda för att gå till läkaren.
– Jag arbetar som sjuksköterska och märker redan att många är rädda för att söka vård. De tror att deras körkort kommer att dras in, säger Linn Gustafsson.
Vi ställer frågan till Transportstyrelsens medicinskt ansvariga. Om svenskar inte vågar gå till läkaren finns en risk att flera allvarliga sjukdomar inte upptäcks i tid.
– Det är en ganska individuell fråga om man är rädd för att förlora körkortet efter ett läkarbesök. Men det är inget som vi har haft med vid våra diskussioner, säger Witold Pisarek.
Transportstyrelsen har vikt sig efter den massiva stormen. Myndigheten har fått mycket kritik för att de drar in körkort med en omdiskuterad metod som grund.
– Vi har ett förslag som varit ute på remiss och precis kommit tillbaka. Där kommer det att bli en förändring. Bland annat så kommer diagnosen missbruk att tas bort som formulering, säger Witold Pisarek.
Snart kommer det att krävas mer bevis för att dra in en människas körkort.
– Men vi kommer också att förändra kriterierna för att man ska kunna förlora körkortet. Vi kommer att införa fler kriterier för att man ska kunna förlora körkortet, en av dem är bristande kontroll, säger Witold Pisarek.
På myndigheten vågar man inte svara när de nya föreskrifterna börjar gälla.
– Det är svårt att säga när vi kan ha de nya föreskrifterna klara. Men någon gång senare i år, eller kanske nästa år, säger Witold Pisarek.
Fram tills föreskrifterna är klara så kommer fler körkort att dras in på lösa grunder.
– Men innan det ändras så påverkar det många människor. De är chanslösa i domstolarna mot myndigheter, säger Alexandra Loyd, jurist på Centrum för rättvisa, säger Alexandra Lloyd, jurist på Centrum för rättvisa.
Transportstyrelsen har fått massiv kritik. Även från politiskt håll har man flaggat för att reglerna behöver ses över. Nu har myndighetens generaldirektör kallats upp till riksdagens trafikutskott.
– Det har varit mycket uppståndelse kring den här alkoholmarkören PEth på senare tid. Det är en av anledningarna till att vi också håller på att arbeta om våra föreskrifter, avslutar Witold Pisarek.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.