Nytt parkeringskrig rasar över hela Sverige. Kommunerna har börjat lappa svenskarna vid deras villor.
– Bilister får böter trots sina goda intentioner, säger Stefan Wahlberg, juridisk expert på p-böter.
Svenska kommuner lappar allt fler bilar. Från norr till söder sprider sig ilskan mot vågen av parkeringsböter utanför vanliga hem. En av de mest drabbade platserna är Huddinge utanför Stockholm. Där har folk länge parkerat längs gatan. Men numera kommer de kommunala parkeringsvakterna dit och ger dem böter.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag ställde mig precis utanför vår mur, där det finns ett utrymme på cirka 30 centimeter grus, dagen efter hade jag fått en gul lapp på rutan, säger Gunnar Norberg.
Stefan Wahlberg är Sveriges främsta expert på parkeringsregler och böter. Han har vunnit mängder med fall i domstol efter att folk fått orättvisa böter eller kontrollavgifter.
– Ett praktiskt problem i sammanhanget kan vara att bilister uppfattar att de vill undvika att hindra trafiken på en väg och därför parkerar med ena hjulparet utanför vägen och då får böter trots sina goda intentioner, säger Stefan Wahlberg.

I fallet med Gunnar Norberg och många andra i Huddinge har man parkerat med ena hjulparet i gruskanten bredvid vägen. Stefan Wahlberg har en förklaring till varför kommunerna har börjat jaga villaägare vid deras fastigheter.
– Ofta handlar dock sådant här om att kommunen har bytt/upphandlat ett nytt parkeringsbolag som utför parkeringsövervakningen och vill visa framfötterna. Så var det i fallet i Bromma. Detta innebär ju dock inte att det är fel att utfärda p-böter för parkering i terräng om det verkligen är terräng, säger Stefan Wahlberg.
Han råder alla att ta strid för sin sak, om de har rätt.
– Om du får parkeringsböter på en allmän väg ska man överklaga till polisen. Men om det är på privat mark är det ett så kallat förenklat tvistemål. Om du bestrider det och förlorar kommer du inte att stå med parkeringsbolagets kostnader. Det enda du får betala är de 900 kronorna som motparten fick betala, samt böterna, säger Stefan Wahlberg.
I Norge har det rapporterats om flera fall av människor som fått böter på sina egna tomter. Oslo kommun har då hävdat att tomten är en del av gatan. Men det är inte möjligt i Sverige enligt experten.
– Kommunen får inte utfärda p-böter på en privat tomt. Där får ägaren parkera hur han eller hon vill.
Däremot har Stockholms stad börjat varna villägare i Enskede som står på hårdgjorda ytor utanför villan som är kommunens mark. Många får böter när de parkerar på gräs eller grus nära hemmet eller vid bostadsområden. Förr var det fritt fram. Men på senare år har de kommunala anlitade parkeringsvakterna börjat bötfälla dem.
– När det gäller frågan om parkering på gräsplättar etc. som ägs av kommunen så framgår däremot följande av tredje kapitlet, 48 paragrafen i trafikförordningen: Inom tättbebyggt område får fordon inte stannas eller parkeras på allmän plats som är terräng, säger Stefan Wahlberg.
Han har nyligen varit i domstol med ett sådant fall. I Bromma finns en grusplan vid ett bostadsområde. Det har använts av boende sedan mitten av 1970-talet som parkering. När kommunen drog nya rör återställde de också platsen så att den kunde användas som parkeringsplats.
– Jag hjälpte alltså nyligen en person som hade fått flera p-böter på en grusplan på kommunal mark i ett villaområde i Bromma i västra Stockholm. Kommunen och polisen hävdade att det handlade om parkering i terräng. Vi hävdade motsatsen, säger Stefan Wahlberg.
Han kunde bevisa att platsen hade en tradition av att fungera som parkeringsplats. Samtidigt är det skillnad på en grusad yta, eller en yta med grus på.
– Vi vann i tingsrätten. Genom bland annat historiska flygfotografier från Lantmäteriet kunde vi bevisa att den aktuella grusplanen hade använts som parkeringsplats i åtminstone femtio år och att grusplanen var särskilt iordningställd för fordonstrafik. Domen har vunnit laga kraft.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.