P-brottet som kan ge jätteböter och fängelse

Rekordökning av smitningar på parkeringsplatser. Då varnar polisen för tuffa konsekvenser.
– Det kan innebära dagsböter eller fängelse, säger trafikpolisen David Askeröd.

Antalet smitningar efter parkeringsskador fortsätter att öka. Nu är vi uppe i nästan 60 000 anmälda fall om året. Mörkertalet är mycket större än så. Förra året utbetalades 291 miljoner i ersättning från Trafikskadeföreningen, vilket är nytt rekord.
– Det är blandad utgång med de ärendena. Ibland kan det finnas vittnen som har sett både bil och förare. Kan man prata med dem så finns det gott hopp om att klura ut vem som är den skyldiga.

David Askeröd ser mängder med fall under sina arbetsdagar. 
– Det här kommer in dagligdags. Många är mindre och går inte att utreda. Men de allvarligare blir också fler, det har vi märkt och där går det att utreda och ibland hitta en ansvarig.

Dörruppslag med smitning kan ge böter, men det kan bli värre än så.
Trafikpolisen David Askeröd.

Polisen har inte resurser att utreda alla smitningsolyckor på svenska parkeringar. Därför får de fokusera på de fall där det finns hopp om att få en förövare fälld.
– Jag vågar inte säga hur många som blir dömda. Men vi har sådana här fall varje dag, sedan är det beroende på hur allvarligt det är.

Det finns två sorters smitningsolyckor. Allt beror på skadan och hur den påkörande bilisten agerade. 
– Antingen kan det vara ett brott mot trafikförordningen. Då är det böter på 1200 kronor. I så fall handlar det om oaktsamhet. Kanske har man en misstanke att bilarna stött i varandra, men man tittar inte efter så noga.

Det andra alternativet är grövre och kan ge förövaren 10 000-tals kronor i dagsböter eller fängelse. 
– Sedan kan det vara fall där den andra bilen flyttat en halv meter. Om man då försvinner iväg utan att säga något är det ett brott mot trafikbrottslagen. Det innebär dagsböter eller fängelse. 

Men det räcker inte med att bilarna nuddar varandra. För att polisen ska inleda en utredning krävs det att din bil blivit skadad.
– Har det inte blivit en skada så är det en inte smitning. Det måste bli en skada för att det ska vara ett brott, avslutar David Askeröd.

En av anledningarna till ökningen är att bilarna blir större. Medan parkeringsplatserna fortsätter att vara lika trångt som alltid. I Sverige finns det ett standardmått på fem meter i längd och 2,5 meter breda parkeringar.
– Dagens bilar tar upp mer plats på parkeringsplatserna. Det är en ny utmaning och vi har bara en viss begränsad plats på parkeringarna, på våra gator och i våra parkeringshus, säger Gustaf Lartén, Sverigechef på Easypark.

En av dem som drabbats av detta är Niklas Tander från Östersund. När han kom ut från affären hade bilen blivit skadad i en smitningsolycka. 
– Jag blev förbannad. Jag tycker att man kan ha så mycket råg i ryggen att man kan ge sig tillkänna om man kört in i min bil. Det här kostade mig 3 000 kronor, säger han till TV4.

Efter det här är Niklas betydligt mer försiktig. 
– Jag har efter detta börjat parkera där det inte är så tjockt med bilar. Visst, det blir ofta en bit längre att gå, men det är det värt.

Utbetalda ersättningar för parkeringssmitningar slår rekord

ÅrAntal ärendenMiljoner, utbetald ersättning
202018500248
202114500208
202217000249
202316500266
202417200291
Källa: Trafikskadeföreningen

LÄS MER:

Senaste nytt