Felaktig användning av bilens tuta ger dig böter. Detta är okända reglerna om hur vi får använda signalhornet.
— Vi vill inte ha något okynnestutande, säger trafikpolisen David Askeröd.
Biltutan sitter mitt i ratten och är lätt att komma åt. Allra helst när man är irriterad. Men faktum är att det finns en ganska bestämd lagtext som reglerar hur man får använda tutan och en del av detaljerna är överraskande och okända för många. Missbruk kan ge böter.
– Man får till exempel inte använda tutan för att heja på någon. Det är onödigt användande och skapar förvirring, säger trafikpolisen David Askeröd.
Vid rödljus får man heller inte tuta efter eget bevåg. Om någon startar för sent är det inte tillåtet att tuta hejdlöst för att de ska skynda sig. Istället anser Trafikpolisen att man ska tänka på trafikens grundregel och visa hänsyn mot varandra.
– Om det slår om till grönt och bilen framför dig inte startar direkt, då får du inte slänga dig på tutan. Men om du ser att den inte reagerar så är det tillåtet att ge en liten lätt signal för att påkalla uppmärksamhet, säger David Askeröd.
Om polisen kommer på dig med att använda tutan felaktigt kan de bötfälla dig.
– Om du tutar för länge är det ett brott och ger dig böter på 500 kronor, det ska vara kort och påkalla fara eller uppmärksamhet.
Signalhornet, som det heter i lagtexten, har en viktig uppgift. Om bilister missbrukar det finns en risk att tutan inte får effekt när den verkligen behövs.
– Man ska använda tutan för att förebygga eller avvärja fara, eller på annat lämpligt sätt väcka andra trafikanters uppmärksamhet.
Många slänger sig på tutan när de tycker att medtrafikanter gör fel eller något klantigt. Men det är inte tillräckligt för att få tuta och då begår du ett lagbrott.
– Det är absolut inte tillåtet att tuta för att man blir förbannad eller irriterad, man ska använda tutan restriktivt och inte mer än nödvändigt.
Trafikpoliserna arbetar i en miljö som skapar många farliga situationer. Det är samtidigt en plats som är farlig och där människor reagerar instinktivt och blir arga.
– Trafiken är en plats där många blir upprörda, det väcker känslor och engagerar många, då är det inte konstigt att det blir sådana här saker, avslutar David Askeröd.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.