Okända bötesfällan – detta får bilen inte ha

En vanlig ändring av bilen kan ge dig böter och kör. Förra året tog polisen tusentals olagliga bilar.
– Det handlar om att man ska kunna se vem som kör, säger trafikpolisen Johan Alm i Falun.

En bilägare får inte göra som den vill med sin bil. Det finns lagar och regler som bestämmer hur de ska vara för att vara trafiksäkra. Ett problem som breder ut sig i landet är felaktigt tonade rutor. Förra året bötfälldes 2000 svenska bilister för detta brott.
– Fenomenet är väldigt vanligt, vi tar massor med bilar som har olagligt tonade rutor. Det handlar om säkerhet och att man ska kunna identifiera föraren, säger trafikpolisen Johan Alm i Falun.

En del vet mycket väl att deras tonade rutor bryter mot lagen. Ändå gör de det och hoppas att polisen inte ska märka något.
– Det kan vara yngre killar som vet väldigt väl att man inte får göra så här, men de struntar i saken. Sedan när de ser oss så försöker de att slita bort toningen, men då är det för sent och vi delar ut böter, säger Johan Alm.

Förra året bötfälldes över 2000 svenska bilister för att ha tonat rutorna fel.

Men sedan finns det människor som åker runt helt ovetande att de bryter mot trafikförordningen. När polisen stannar dem blir de också mycket förvånade.
– Sedan kan det vara äldre och laglydiga som tycker att det skulle vara snyggt med lite tonade rutor. Men som inte vet att det finns lagar och regler, de kan bli väldigt förvånade, säger trafikpolisen.

Polisen vet också att det finns företag som tonar rutor olagligt.
– Det finns firmor som gör det här väldigt proffsigt, de säger heller inte till sina kunder att det man gör är mot lagen, säger Johan Alm.

Om polisen stoppar dig med olagligt tonade rutor får du en tvåa i besiktningsprotokollet. Då måste man åtgärda felet och ombesiktiga bilen för att inte få körförbud. Böterna blir 500 kronor.
– Jag har besiktningsförordnade, så om jag stoppar någon med olagligt tonade rutor så måste det tas bort direkt, eller så fort som möjligt. Men ibland kan det sitta så hårt att de måste åka till firman som gjorde jobbet, säger Johan Alm.

En del tror också att de kan åka runt en månad utan att ta bort sin olagliga toning.
– En del tror att de kan åka runt 29 dagar utan att göra något åt det, men sedan ta bort toningen och åka för att ombesiktiga bilen, men det stämmer inte, det ska göras direkt och man får inte köra runt på det viset, säger trafikpolisen.

Lagen är tydligt med vad man får tona och inte.
– Man får inte tona sidorutorna överhuvudtaget, de är färdigtonade när de kommer från fabriken och man får inte röra dem, säger Johan Alm.

Vindrutan är också ett område med restriktioner på hur man får tona. Men här är det mer komplicerat.
– Däremot är det tillåtet att tona en rand överst på vindrutan. Men det är olika beroende på modell och märke. Men det brukar finnas ett klistermärke med en pil som säger hur långt ner man får tona, säger Johan Alm.

Barutorna är det fritt fram att tona. Samtidigt tycker polisen att böterna borde vara högre.
– De bakre sidorutorna får man tona helt svarta om man vill. Men om man tonar olagligt så kostar det 500 kronor, jag tycker det är för lite, avslutar Johan Alm.
LÄS MER: