Ett nytt fusk slår ut moderna fartkameror. De förbjudna spökskyltarna gör till och med ny AI-teknik chanslös.
– Systemet har en svaghet som lätt kan besegras, säger professor Fraser Sampson till Devonlive.
Många väljer att fälla ner solskyddet, vissa bär till och med en mask i fartkameran. I Sverige är det många av bilderna när fartkameran blixtrar som inte leder till böter. Precis som Sverige så har Storbritannien satsat hårt på ett stort nätverk av fartkameror. Där finns 15 400 kameror uppsatta jämfört med 2500 kameror här hemma. Varje dag läser de registreringsskyltar på ungefär 80 miljoner fordon. Men tekniken är inte populär. Många är arga på kamerorna, inte minst de som fått böter.
Britterna har investerat i att ta fram ett modernt system som heter ANPR. Det är AI-styrt och läser inte bara av farten, utan kan även avslöja bilister som tjuvar och tar sig en fritur genom bussfilerna, eller passerar miljözoner utan tillstånd.
Någon har hittat en svaghet i det avancerade systemet som kostat stora pengar att ta fram. NU byts skyltarna ut mot klonade spökskyltar, kallat 4G eller 5G, som inte syns i kameran eller så sätter bilägaren en speciell tejp över hela skylten. Den är svår att se för polisen och då kan inte kameran identifiera fordonet. Enligt brittiska experter kan så mycket som var femtonde bil använda de här klonade registreringsskyltarna för att undvika böter.
Professor Fraser Sampson har varit ledande i kommittén för att utveckla det här systemet. Han har varnat politikerna för konsekvenserna och kräver att man snabbt utarbetar ett sätt för att avslöja fuskare.
– Trots den avancerade tekniken i systemet så hänger det i slutändan på en plastbit som fästs i vardera änden av ett fordon, säger han till Devonlive.
I Wolverhampton har myndigheterna försökt att ta krafttag mot de falska skyltarna. Där har stadsfullmäktige under ledning av borgmästare Craig Collingwood beslutat att fuskare kan få körkortet indraget. I övriga Storbritannien ligger böterna på 1500 kronor för att köra runt med icke godkända registreringsskyltar. Men polisen har få möjligheter att avslöja dem.
Om tejpen placeras rätt på skylten är det nästan omöjligt att känna igen, om de inte kommer riktigt nära bilen. Även i Sverige är det förbjudet att manipulera sin registreringsskylt och det kan ge böter på 1500 kronor. Hur pass utbrett det är vet inte polisen.
– Det är svårt för mig att uttala mig om då vi på ATK inte kan säkerhetsställa vad anledningen är när vi inte kan identifiera en registreringsskylt. Kanske trafikpolisen har någon uppfattning om detta som är ute i trafiken, men det är ingenting som jag har fått någon återkoppling om, säger Lis Marie Svonni, ansvarig polis.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.