Nya skruvade trenden – förstör säkerhetsbältet

En ny livsfarlig trend bland chaufförer. Bilbältet förstörs med olika “fyndiga” knep för att slippa använda det.
– Det är helt tragiskt. Det är det enklaste sättet att rädda livet vid en allvarlig olycka, säger en chef på Statens Vegvesen i Norge till Motor.no.

Förra veckan varnade Statens Vegvesen för en farlig trend bland chaufförer som ger skymd sikt. Nu kommer nästa varning. Allt fler yrkeschaufförer har hittat ett nytt och riskfyllt sätt att slippa använda bilbältet.
– Det är helt tragiskt. Bilbältet är det enklaste och billigaste sättet att rädda livet vid en allvarlig olycka, säger Bjørn Uno Rogneby, kontrollchef vid norska Vegvesenet, till norska Motor.

Genom att dra ut bältet helt och sedan låsa det med en skruv, ett gem eller olika typer av klämmor, lyckas förarna lura fordonets varningssystem. Samtidigt som bältet hålls borta från kroppen. Fenomenet har ökat snabbt det senaste halvåret och uppmärksammas nu i flera norska gränskontroller.
– De säger att det klämmer eller skaver. Men vi köper inte de förklaringarna, säger Rogneby.

Två exempel från norska Vegvesenet på den nya farliga bältestrenden. Foton: Statens Vegvesen
Ett annat farligt knep för att undvika att ha bilbältet på, istället sitta på det. Foton: Statens Vegvesen

Vid en rutinkontroll i våras utanför Oslo stoppade norska myndigheter en förare från Litauen som satt i en tung lastbil, med en stor skruv genom säkerhetsbältet. Syftet var tydligt: han ville slippa ha bältet över kroppen.

Det här är ett nytt steg i en gammal problematik. Enligt Vegvesenet har långtradarchaufförer länge använt olika knep för att undvika bältet. Exempelvis genom att sätta sig på det eller föra det bakom ryggen. Att låsa bältet med en skruv eller ett gem är däremot en ny metod som dessutom förstör skyddsutrustningen permanent.

En skruv genom bältet ger små brister i väven, vilket kan göra det livsfarligt att använda vid en olycka.
– Det är svårt att förstå att man nästan utför sabotage på sin egen arbetsplats för att göra den mindre trygg, säger Knut Gravråk, vd för Norges Lastebileier-forbund, till Motor.

Under de senaste månaderna har flera fordon från bland annat Polen och Litauen stoppats med liknande lösningar. I ett fall användes ett gem för att låsa bältet i utdraget läge. Förarna har förklarat att bältet “skavde mot halsen” eller att det var “obekvämt att köra med”.

Knut Gravråk menar att det fortfarande finns en olycklig kultur bland yrkesförare där säkerheten nedprioriteras. Många känner sig tryggare i en stor lastbil, trots att just tunga fordon löper större risk att välta vid en olycka.
– Säkerhetssystem som krockkuddar är utformade för att fungera tillsammans med bältet. Utan bälte fungerar de sämre eller inte alls, säger han.

Statistik från Vegvesenet visar att bältesanvändning minskar risken för dödsfall eller allvarliga skador med 21 procent vid olyckor med tung trafik. Trots det fortsätter problemet. Bötesbeloppet för att inte använda bälte ligger på 1 500 kronor, men många förare tycker att det är orättvist, eftersom bältet känns obekvämt.

Även om vissa privatbilister stoppas är det framför allt yrkeschaufförer som bryter mot reglerna. Och det kanske mest anmärkningsvärda: vissa förare borrar alltså hål rakt genom säkerhetsbältet, gör det odugligt för all framtid och riskerar livet. Bara för att slippa spänna fast sig för att det känns oskönt.
LÄS MER:

Senaste nytt