Nya regler: Kan få p-böter vid sin egen villa

I årtionden har de boende på en gata i Enskededalen i Stockholm parkerat på sina uppfarter. Men helt plötsligt en dag började det dyka upp varningslappar om parkeringsböter.
– Jag ringde trafikkontoret och de sa att jag inte fick stå där, säger en granne.

När gula varningslappar plötsligt började dyka upp längs Matilda Jungstedts väg i Enskededalen trodde många boende först att det måste vara ett misstag. Grannarna, som parkerat på sina egna uppfarter i årtionden, var nu plötsligt i riskzonen för p-böter.
– Jag ringde trafikkontoret och de sa att jag inte fick stå där eftersom det är stadens mark. De sa att eftersom jag fått tre varningar kunde jag få böter när som helst nu, säger en granne.

Tidningen Mitt i har pratat med flera grannar som minst sagt förvirrats av de olika buden från kommunen och parkeringsbolaget.
– Först stod det att marken tillhör kommunen. På nästa lapp stod det att nya parkeringsregler införts. På den sista stod det återigen att marken är kommunens, säger Lotta Sköldborg.

Matilda Jungstedts väg i Enskede har ett fyrtiotal tomter. Foto: Google Earth

Lotta, som fick tre varningslappar inom ett dygn, blev snabbt nervös när beskeden från trafikkontoret först bekräftade det värsta. Deras egna uppfarter låg delvis på stadens mark och bilen riskerade därmed böter. Flera av de boende på vägen samlades för att försöka reda ut vad som hänt.
– Vad är det för nya p-regler? Och ska man i stället stå på smala gator och ta plats när man har en plats att köra undan på?, säger Anders Hult.

Gränsen mellan tomtmark och kommunens mark visade sig gå så nära husväggar, staket och häckar att många inte haft en aning om var tomten egentligen slutade. Flera boende började snabbt söka alternativ och ordnade boendeparkering för att ställa bilen på andra gator där det är tillåtet.

Efter klagomål på felparkerade bilar, riktar nu Trafikkontoret extra fokus på Matilda Jungstedts väg.

Men snart ändrades beskedet. Efter att fler boende kontaktat kommunen visade det sig att parkeringsbolaget Avarn gjort fel. Lapparna borde aldrig ha delats ut på de privata uppfarterna. Mitt i har pratat med både trafikkontoret och Avarn.
– Det var ett misstag. Jag vet inte om informationen till parkeringsbolaget varit otydlig, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret till tidningen.

Enligt Avarn fick deras parkeringsvakter i uppdrag att informera om parkeringsregler på kommunal mark. Men i fallet Matilda Jungstedts väg fanns en gammal överenskommelse som ger de boende rätt att parkera som de alltid gjort, och därför stoppades varningarna.
– Jag skulle säga att grannarna inte behöver oroa sig längre, säger Avarns verksamhetschef Ufuk Bugdayzi.

Men faran är inte över. Bilar som länge parkerats på hårdgjorda ytor eller gräsmattor riskerar nu att få böter även om den ligger intill villan.
– Ofta har man hårdgjort ytan för länge sedan. Men där får man inte stå. Det är stadens mark. Informationslappar har satts för att det inte ska bli en överraskning om vi inför bevakning framöver. Det är inte bestämt hur vi ska göra med det, säger Malinda Flodman på Trafikkontoret.

Bakgrunden till att lapparna började delas ut var klagomål som inkom i mars om parkering på stadens mark längs Matilda Jungstedts väg. Slitaget på gräsmattorna uppgavs skada kulturmiljön, och därför beslutade trafikkontoret om en insats just där.Men för nu kan alltså grannarna på Matilda Jungstedts väg parkera som vanligt vid sina hus. Men om de rullar ut bilen ett par meter för långt, kan en varningslapp – eller i värsta fall böteslappen ligga på rutan nästa gång.
LÄS MER: