Fusket som slår ut svenska fartkameror

Så enkelt blåser fartdårarna fartkamerorna. Brittiska metoden har spridit sig till Sverige. 
– Jag har själv sett det här i ett skarpt läge med tejpen. Om man gör det så föranleder det böter, säger trafikpolisen Petter Magnusson.

I Storbritannien slår myndigheterna på stora larmknappen. Man beräknar att åtta procent av alla bilar åker runt med manipulerade registreringsskyltar. Det gör att de inte kan fastna på bild och dömas för hastighetsbrott.

– Trots allt den tekniska utvecklingen så har vi inte kommit längre än att vi är beroende av en plastbil som är fastsatt i vardera änden av bilen, säger Fraser Sampson som nyligen avgick från posten som nationellt ansvarig för automatisk trafiksäkerhetskontroll, till DevonLive.com.
LÄS MER: Drönare ska jaga fortkörare i Sverige

Den förbjudna tejpen gör att fartkameran blir blind för bilens registreringsplåt. Om polisen upptäcker det blir det böter direkt.

Metoden är mycket enkel. Bilägaren köper vanligt reflextejp som man sätter på registreringsskylten. Den svenska trafikpolisen säger att det kan vara väldigt svårt att se det i förbifarten. I Storbritannien har polisen tillsammans med ansvariga myndigheter nu tagit fram en laser som ska avslöja fuskare. I Wolverhampton har man kommit längst med metoden. Men i Sverige verkar inte problemet lika utbrett.
– Jag har sett det, men det var vanligare förr, nu är det inte mer än ett eller kanske två fall om året, säger Joakim Abrahamsson.

Han arbetar i Skåne. Då vänder vi oss norrut mot Värmland och frågar om problemet finns där också, och om det är mer eller mindre utbrett.
– Jag har själv sett det här i ett skarpt läge med tejpen. Om man gör det så föranleder det böter, säger Petter Magnusson.
LÄS MER: Drönare ska jaga fortkörare i Sverige

Men fuskarna lever farligt. Så länge de susar förbi poliserna syns ingen skillnad mellan äkta och manipulerade skyltar. Men om polisen skulle stanna en sådan bil är det uppenbart.
–  Dock vid kontroll ser man denna film/tejp ganska så tydligt. Tejpen gör att registreringsskylten överexponerar i kamerans blixt vilket gör den oläsbar för kameraöga. säger Petter Magnusson.

Alla som manipulerar registreringsskyltarna gör sig skyldiga till ett brott. Polisen kommer att rapportera dem.
– En registreringsskylt ska vara väl synlig och hållas i sådant skick att den lätt kan avläsas. Med avläsning gäller då inte bara det blotta ögat utan även annan teknisk utrustning, såsom kamera, säger Petter Magnusson.

Registreringsskyltar får inte förändras på något sätt. Därför upplyser trafikpolisen om en annan trend som är förbjuden. 
– De svarta S–märkena som en del sätter på registreringsskyltarna är heller inte godkända, säger Joakim Abrahamsson.
LÄS MER: