Så många nya fartkameror sätts upp 2025. Trafikverket ökar takten och nu kommer de nya superkamerorna.
– Det är framförallt bättre bildkvalitet på de här nya kamerorna, säger Eva Lundberg på Trafikverket.
Snart sjunger vi in det nya året med förväntningar och hopp om att det ska bli bättre än det förra. Samtidigt får vi fler fartkameror och dessutom mer effektiva sådana. Trafikverket har arbetat med samma teknik sedan 2008. Men nu ska Argus 4 avtäckas. Det är en fartkamera som kan mäta hastigheter upp till 300 kilometer i timmen. En radar mäter hastigheten från omkring 100 meters avstånd och bilden tas sedan på 14 meter.
Om du kör sex kilometer för fort blir det en sak för polisens ATK-avdelning i Kiruna.
– Det är framförallt bättre upplösning i de nya kamerorna, polisen kommer att få bättre bilder att arbeta med. Det kan jämföras med att man köper en ny mobiltelefon, säger Eva Lundberg.
Många bilister är arga på fartkamerorna. Men enligt Trafikverket räddar de omkring 20 människoliv om året.
– Fartkamerorna talar om för dig att du just där och då åker på en olycksdrabbad vägsträcka. De uppmanar dig att hålla hastigheten för både din och andras säkerhet, säger Lis Marie Svonni chef på ATK-avdelningen.
Med årets 140 fartkameror är Sverige nu uppe i ungefär 2620 stycken. Under nästa år kommer det bli ännu fler, utbyggnaden är i full gång.
– Under 2024 har vi satt upp 140 nya kameror som planeras och under 2025 ska det bli 200 stycken, säger Eva Lundberg.
Vilka sträckor det blir avgörs av hur olycksdrabbade vägsträckor är.
– Vi ser goda effekter, syftet är att öka hastighetsefterlevnaden och den uppföljning som vi gör visar att endast två till fem procent av alla fordon på en sträcka med kameror kör fortare än gällande hastighetsgräns. Lägre hastighet innebär färre döda och allvarligt skadade om det sker en olycka, säger Eva Lundberg.
Fartkamerornas uppgift är att sänka hastigheten på våra vägar.
– Om vi sänker hastigheten på vägarna kommer färre människor att omkomma eller skadas allvarligt, det är mängden våld som är avgörande, säger Magnus Lundholm, analytiker på Trafikverket.
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.