Nya elbilen kan själv skaka av sig snön

NIO näst på tur med att lansera en av världens första elbilar utan mekanisk koppling mellan ratt och hjul. Tillsammans med ett fullt aktivt fjädersystem, så kallat “Sky Ride”, svävar nya E9 fram över ojämn terräng likt ett flygplan, därav namnet. Bilen kan dessutom skaka av sig snön eftersom den är utrustad med fyra oberoende stötdämpare som kontrollerar varje hjul enskilt.

Bilen presenterades nyligen på företagets egen Youtube-kanal, där en vinterkamouflerad E9-prototyp syns skaka av sig snön likt en annan Siberian husky. Smart-chassit, som det kallas, är utrustat med ett aktivt fjädersystem som saknar motstycke. Tanken med bilen är att den på ett säkert och smidigt sätt ska glida över oönskat underlag utan att äventyra komfort och stabilitet. 

Men “Sky Ride” är inte bara en hänvisning till bilens mekaniska delar. Även insidan ser ut att ha inspirerats av ett förstaklassiskt flygplan med enorma fönster med god sikt åt alla håll och kanter. Interiören är lyxig, rymlig, utrustad med champagnekyl, skärmar och annat smått och gott. 

NIO ET9 hade premiär i december förra året som en lyxig flaggskeppsmodell och är tänkt att konkurrera med modeller som Mercedes EQS, BMW i7 och inte minst Porsche Panamera som också genererat stort intresse med sina dansanta egenskaper.

ET9 drivs av dubbla elmotorer, har en kapacitet på 707 hästkrafter och en laddeffekt på 600 kW. Bilen är fyrhjulsdriven och prissättningen för NIO ET9 i Kina börjar på omkring 1,12 miljoner kronor och leveranserna är planerade från och med år 2025.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester