Det skulle bli en enkel uppgradering för familjens nyinköpta elbi. Men har förvandlats till en utdragen mardröm – fem veckor senare står bilen fortfarande på verkstad på grund av en dragkrok.
– Vi har två små barn, jobb och ingen bil. Vi har fått låna av vänner och föräldrar.
Fem veckor efter att bilen lämnades in för montering av dragkrok står den fortfarande på verkstad med ett systemfel som ingen tar ansvar för. Rebecca Olsson och hennes sambo Viktor Henriksson hade länge letat efter rätt bil. I slutet av maj hittade de till slut en tre år gammal elbil som passade perfekt för familjens behov, berättar de för BLT.
Bilen kom dessutom med ett års audigaranti, något som gjorde att paret kände sig trygga med köpet. Men den saknade dragkrok vilket de visste att de behövde. Dragkroken beställdes via företaget Dragkrokexperten, som i sin tur anlitade Speedy bilservice i Karlshamn. Den 9 juni lämnades bilen in.

Dagen därpå hörde verkstaden av sig – de hade fått fel kontaktstycke, men en ny del skulle komma nästa dag. Samtidigt började felmeddelanden plinga i parets mobiltelefoner via Audi-appen. Efter en stund dök ett rött meddelande upp: ”systemfel”.
– Det meddelandet försvinner aldrig. Det är kvar än idag.
Den 11 juni ringer verkstaden igen. Bilen har bärgats vidare till Börjessons Bil, en auktoriserad Audi-verkstad. Och där har den stått sedan dess. Vad som faktiskt hände med bilen är fortfarande oklart. Speedy-ägaren säger till BLT att de bara kopplade in signalkablar till baklamporna och inte ström.
– Skulle vi ha gjort något fel skulle baklyktan gått sönder. Bilens batteri går inte sönder så lätt – det finns skydd genom säkringar. Men för säkerhets skull skickade jag bilen till Börjessons för felsökning, säger han.
Verkdstadsägaren berättar att han direkt erbjöd sig att betala självrisken – oavsett vems felet var – för att få bilen lagad så snabbt som möjligt. Problemet är att bokningen gått via Dragkrokexperten, vilket komplicerar allt.
– Rent juridiskt är inte Viktor och Rebecca mina kunder, utan Dragkrokexperten. Därför kan inte mitt försäkringsbolag agera om inte ett krav kommer från dem.
Men för att ett krav ska skickas in krävs en ordentlig felsökning och det är just det som saknas. Börjessons har gjort en första kontroll och konstaterat att kopplingslådan är defekt, men någon mekanisk felsökning har ännu inte utförts.
– De har bara kopplat in bilen till datorn, som pekar ut ett fel. Men man måste gå vidare, koppla bort systemet och kontrollera mer. Det kanske bara är en säkring som gått.
Verkstadsägaren menar att han upprepade gånger erbjudit sig att betala för felsökningen, men att ingenting händer. Samtidigt är Dragkrokexpertens försäkringsbolag tydliga. Utan en ordentlig felsökning kan inte något ansvar fastställas.
Rebecca och Viktor har nu anlitat en jurist. Kostnaderna för felsökning, uteblivet bruk och eventuell reparation uppskattas redan till 75 000 kronor. Men det är inte bara pengarna som tär.
– Det här stressar oss jättemycket. Det tar extremt mycket tid och energi och drar ned humöret. Barnen har sommarlov och vi kan inte åka någonstans. Det här var inte vad vi ville, säger Rebecca Olsson.
Dragkrokexperten vill i nuläget inte kommentera ärendet, med hänvisning till att det nu är anmält till Allmänna reklamationsnämnden, skriver BLT.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.