En splitterny bil grävdes ner i världens största tidskapsel 1975. Bilen förvånade alla när den kom upp. Det är som om tiden har stannat.
Harold Davisson var en riktig visionär. 1975 gav han sig på något få människor skulle få för sig – han skapade världens största tidskapsel i Seward i Nebraska i USA. Han lät först gräva en enorm grop, och med hjälp av experter fyllde han sin kapsel med tusentals föremål. Allt placerades under ett valv på 45 ton och täcktes av en pyramid. Allt för att se till att innehållet skulle bevaras på bästa sätt.
Det mest unika i tidskapseln var definitivt en Chevrolet Vega. Kapseln var dock 20 meter lång, så det fanns plats till en hel del föremål. Runt 5 000 för att vara exakt. Men till det mest spännande just nu – det har kommit nya bilder på Vegan.


När Vegen grävdes upp fanns flera vittnen på plats, bland annat representanter från Guinness Rekordbok och olika TV-team. I valvet låg föremål som speglade tiden då de begravdes: personliga brev, barnteckningar, ljudkassetter. Men även andra, mer oväntade saker. En teflonstekpanna, en Barbie-docka från 1975 och till och med en Kawasaki-motorcykel, enligt Automobile Magazine.
Men det var definitivt Vegan som stal showen. Bilen köptes helt ny 1975 och begravdes direkt. Det betyder att den, efter 50 år, fortfarande har 0 km på mätaren. Modellen är i otroligt skick, så nära kliniskt perfekt man kan komma, och hade till och med en registreringsskylt med “2025”. En snygg passning in i framtiden.
Frågan nu vad som ska hända med bilen. Den saknar moderna säkerhetsfunktioner som krockkuddar och ABS-bromsar. Den uppfyller inte heller dagens miljökrav eftersom den saknar modern teknik för att minska utsläpp. Och vad innebär det, då? Jo, att bilen inte får köras lagligt enligt dagens standard. Många antar att bilen istället kommer ställas ut på ett museum. Och även om det skulle vara bättre ifall Vegan fick köras, får den åtminstone stå mitt i rampljuset. Det är den väl värd efter 50 år i kolsvart mörker.





Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.