Flera högt uppsatta Northvolt-chefer har gjort miljonklipp före den stora kraschen, uppger SvD. Enligt företagets presschef Erik Zsiga är det “helt normalt”. Samtidigt är Northvolt skyldiga miljarder till svenska företag som nu riskerar att gå i konkurs.
1000-tals arbetare förlorar jobbet och långivare och långivare, leverantörer och ägare kommer att förlora tiotals miljarder på Northvolts kris. Svenska staten riskerar att förlora flera miljarder genom ägande och lån. Men Northvolts avgångna vd Peter Carlsson gjorde sig förmögen på att sälja aktier för nästan 200 miljoner kronor i bolaget före den stora kraschen. Nu avslöjar SvD att även stora delar av den övriga företagsledningen har gjort kapitalvinster på miljontals kronor.
Bland annat gav medgrundaren Paolo Cerruti sig själv en aktieutdelning på 71 miljoner kronor bara i år. Dessutom har han redovisat under åren 2021 till 2023 intäkter på över 100 miljoner kronor. En annan chef som haft flera ledande roller i Northvolt sedan 2017, deklarerade de senaste två åren kapitalinkomster på totalt 45 miljoner kronor. Andra flera toppchefer inom Northvolt har enligt Svenska Dagbladet gjort miljonklipp de senaste åren.
När SvD försökte nå någon av de nuvarande och tidigare cheferna för att få bakgrunden till miljonklippen var det ingen som ville prata. Men företagets presschef Erik Zsiga bekräftar att aktieförsäljning skett och beskrev försäljningarna av aktierna som helt normala. När Peter Carlsson avgick som vd fick han frågor från Affärsvärlden om sin försäljning av aktierna. Han svarade då så här.
– Det finns ett par olika aspekter på det. Jag sålde inte för 200 miljoner, det var mindre, men det spelar ingen roll. Det var för fyra år sedan och det var mindre än 5 procent av mitt innehav. Jag gjorde det i ett skede när det var en väldigt stark efterfrågan på de här aktierna. 95 procent av mitt innehav ligger kvar. Där är jag i samma situation som alla andra aktieägare, sa Peter Carlsson då.
I slutet av november ansökte Northvolt om konkursskydd enligt chapter 11 i USA. Handlingar som lämnats in till konkursdomstolen i USA visar på 64 miljarder kronor i skulder och en majoritet av risken ligger hos tyska bolag. Allra högst upp på skuldlistan finns ett konvertibelt lån på 42 miljarder som innehas av tyska Volta.
LÄS MER:
William Karlsson är examinerad journalist och har bland annat arbetat på Sveriges Radio och Sörmlands Nyheter.