Klassiska Fordfabriken i Köln lever farligt. Ledningen planerar neddragningar efter krasch på nybilsmarknaden.
– Situationen är dålig och det ser inte ljust ut i framtiden, säger Ferdinand Dudenhöffer på Center for Automotive Research till NTV.
Ford byggde sin fabrik utanför Köln redan 1930. Under snart de 100 åren av bilbyggande utanför den tyska stiftsstaden har Fordledningen varit på konstant god fot med sin personal. Men nu för första gången planerar facket och de anställda för omfattande strejker.
– Ford krymper och krymper – de är nu så små i Europa att det är föga meningsfullt att fortsätta verka i sin nuvarande konfiguration, säger tyske bilprofessorn Ferdinand Dudenhöffer.
Förra året gick Ford i USA ut med att man tänker låta sina tyska fabriker stå på egna ben. Amerikanerna skjuter in ett sista kapitel. Sedan är det upp till Europa att klara sig själva. Men det ser mörkt ut. Ford säljer otroligt dåligt i den gamla världen. Och för att möta det problemet har fabriksledningen aviserat om nedskärningar.
– Ford är för litet inom personbilssektorn för att kunna drivas med lönsamhet i Europa – så är det nu och det kommer troligtvis att fortsätta vara så i framtiden.

Fabriken i Köln består av två anläggningar som sammanlagt sysselsätter 11 500 personer. För bara sju år sedan var arbetsstyrkan uppe i 20 000. Men man har med naturliga avgångar och anställningsstopp lyckats komma ner till en mer rimlig nivå av antalet anställda. Samtidigt sjunker försäljningssiffrorna drastiskt för varje år. För tre år sedan var 5 procent av alla nyregistrerade bilar i Tyskland av märket Ford. Men förra året var den siffran nere i 3,5 procent.
I Tyskland spekulerar experterna vilt om hur man kan rädda den hotade Fordfabriken. Idéer som ett samgående med andra europeiska bilmärken har nämnts.
– En annan lösning skulle vara om Ford ställde om produktionen till elbilar i Kölnfabriken, säger Stefan Bratzel, vd för Center of Automotive Management.

Ford tillverkar visserligen två elbilsmodeller i Köln. Men de tvingas köpa delar av Volkswagen som gör produktionen dyr. Samtidigt pekar bedömare på att märket har gett upp sina lågprismodeller. Bilar som Fiesta byggs inte längre. Istället är deras billigaste bil på marknaden ungefär 400 000 kronor.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.