Miss i trafiklagen straffar funktionshindrade

Här är buggen i trafikförordningen som straffar funktionshindrade.
– Man har väl handikapptillstånd av en anledning, att sätta ut varningstriangeln blir väldigt svårt, säger en kvinnlig läsare.

Nyligen berättade vi på Carup.se om konsekvenserna för bilägare som inte har en varningstriangel, eller glömma ställa ut den vid en olycka eller tillbud.
– Om man inte sätter ut varningstriangeln är det böter på 800 kronor. Vi hade ett fall häromdagen på motorvägen där en person inte satt ut en varningstriangel. Men för att ge böter behöver jag veta hur lång tid den har stått där. Det står att man ska skynda sig att sätta fram den. Men det ska också ske säkert, säger trafikpolisen Joakim Abrahamsson.

Artikeln oroade en kvinnlig läsare. Hon hörde av sig till oss för att berätta om sin situation. Samtidigt undrade hon vad som gällde för henne som rullstolsburen i ett läge då man måste sätta ut varningstriangeln.
– Jag är handikappad och kör en ombyggd bil. Betyder det att jag då måste ta mig 100 meter för att sätta ut varningstriangeln och sedan tillbaka till bilen, eller finns det undantag? undrar kvinnan.

Vi överlämnar frågan till den erfarna trafikpolisen David Askeröd i Karlstad. Han hade inte stött på frågan tidigare. Därför fick David vända sig till lagen och trafikförordningen.
– Jag förstår hennes dilemma men om vi tittar i lagstiftningen så finns det inga undantag gällande det, säger David Askeröd.

Frågan har inte diskuterats tidigare. Men nu hoppas i alla fall den här kvinnan att det kommer upp till ytan. Att handikappade får böter för att de glömts bort i lagtexten upprör henne.
– Man har väl ett handikapp tillstånd av en anledning? Eller får man böter ändå?, kontrar kvinnan.

Lagarna är stiftade av Sveriges riksdag, som vi själv väljer. Polisens uppgift är att se till så de efterlevs. I det här fallet har en redan utsatt grupp kommit ännu mer i kläm när man glömt bort dem vid författandet av lagtexten.
– I trafikförordningen 3 kap 57 § framgår det när man behöver ställa ut varningstriangeln och tittar vi i 14 kap 3 § samma förordning så framgår det att ansvaret är förarens. Det finns ju inte något som hindrar från att man tar hjälp av någon annan att ställa ut den, säger David Askeröd.

Det är ovanligt att bilägare får böter för att de glömt ställa ut varningstriangeln.
– Det är svårt att veta hur länge bilen har stått där, sedan står det inte ett visst antal minuter som man har på sig. Men om jag kör på motorvägen och ser någon på andra sidan som stannat. Om jag svänger runt tar det en viss tid, ser jag att det inte står en varningstriangel framme då så har man ett hum, säger Joakim Abrahamsson.
LÄS MER: