En 94 år gammal Essex Super Six Hudson till salu. Bilen blev inte körd på 29 år, men startade ändå otroligt enkelt.
– Det säger väl också någonting om bilens skick, menar Robert Granath, som säljer bilen.
Att hitta en bil från 1930-talet som fortfarande fungerar är sällsynt. Att dessutom hitta en som är helt i original, utan att lack eller pensel behövt fixa tidens märken – det är nästan omöjligt. Men bara nästan. Den här Essex Super Six Hudson från 1931, som nu säljs på Klaravik, är ett fantastiskt undantag. På den europeiska marknaden finns få bilar som är lika orörda som denna.
Låt oss resa tillbaka till 1931. Från en fabrik i Detroit, USA, rullar en Essex Super Six ut. Elegant, ståtlig och prisvärd. Den kom med rak sexcylindrig motor, träekrade hjul och en kaross som verkligen andas 30-talet. Men åren gick, och bilen har nu färdats genom decennier och bytt kontinent. Idag finns den 94 år gamla bilen i Jönköping.
Sedan 1995 har bilen tillhört Granaths Entreprenadmaskiner. Och där hamnade bilen av en slump.
– Det var min pappa som såg den på en fysisk auktion, och inte ville se den förgås och tappa sin charm, så han köpte den, lite på impuls, säger Robert Granath som idag driver entreprenadföretaget i ett pressmeddelande.
Ett år senare, 1996, fick bilen ett högtidligt uppdrag. Robert skulle gifta sig, och bilen blev bröllopsbil. Då kördes den mellan Jönköping och Nässjö, en sträcka på ungefär fyra mil. Efter den dagen har bilen mest stått stilla. Fram tills nu, när Robert har beslutat att sälja den. Inför försäljningen på Klaravik gick man igenom bilen, satte i nya batterier och bytte bränslepump samt tändstift. Och mirakulöst nog, var det allt som behövdes för att få bilen rulla.
Robert avslutade:
– Den rullade hur bra som helst, efter sisådär 30 år. Så det säger väl också någonting om bilens skick. Fascinerande nog är den, vad vi kan se, helt olackerad och allt är i original, vilket är väldigt ovanligt med tanke på att vi pratar om en snart 100 år gammal bil.






LÄS MER:

Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.















