Mercedes angav Volvo och flera andra biltillverkare och slipper undan. Nu tvingas svenskarna och flera andra biltillverkare att betala dryga böter.
– EU tolererar inte någon kartellbildning och konsumenträttigheter samt utveckling mot hållbarhet har skadats, skriver EU i ett uttalande.
EU:s tillsynsmyndighet mot kartellbildning och fri konkurrens har bötfällt 15 biltillverkare. Dessutom har de dömt ut böter till deras branschorganisation ACEA för att ha arrangerat möten där man tog de förbjudna besluten.
Bakgrunden är att biltillverkarna har kommit överens om att inte ersätta återvinningsbranschen. Istället menar biltillverkarna att skrotningsfirmorna redan tjänar tillräckligt med pengar på att återvinna deras bilar. Men värst av allt är biltillverkarnas hemlighetsmakeri. De har tillsammans tagit beslut om att inte offentliggöra vilka bildelar som går att återvinna eller inte. Enligt EU:s beslut strider de mot fri konkurrens och slår hårt mot konsumenterna.
Enligt beslutet har biltillverkarna bildat en kartell och tillsammans kommit överens om detta. Genom att hålla informationen hemlig har de inte utvecklat nya bildelar som är lättare att återvinna. Det här slår hårt mot miljön och konsumenterna.
Kanske hade biltillverkarna kommit undan om det inte var för tyskarna hos Mercedes och deras svenska vd Ola Källenius. Mercedes informerade EU:s tillsynsmyndighet om konkurrenternas fräcka tilltag. Därför slapp de också undan böter på nästan 400 miljoner kronor.
Svenska Volvo Cars är en av de som drabbats av hårdaste böter. De ska betala 90 miljoner kronor för kartellbildningar. De som drabbades hårdast var tyska Volkswagen som kommer att få en svidande räkning på 1,3 miljarder kronor. Sammanlagt dömde EUs tillsynsmyndighet ut böter på 6 miljarder svenska kronor.
Böteslistan:
Volkswagen: 1,3 miljarder
Stellantis: 750 miljoner.
Ford 420: miljoner
BMW 250: miljoner
Toyota: 240 miljoner
General Motors: 170 miljoner.
Hyundai/Kia: 120 miljoner.
Volvo: 90 miljoner.
Suzuki 55: miljoner
Mazda 50: miljoner
Renault/Nissan: 82 miljoner
Mitsubishi: 42 miljoner.
Jaguar/Land Rover: 17 miljoner.
ACEA organisationen: 5 miljoner.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.