Mamma i blöjkris körde i 150 km/h – frias av rätten

En svensk trebarnsmamma frias från fortkörning. Hon förföljdes efter av polisbil i 150 km/h. Kvinnan uppger att hon var stressad eftersom hennes yngsta dotter behövde byta blöja.

Familjen var på väg till morföräldrarna i Västervik. Bilfärden dit ska ha varit lugn och behaglig fram till det att den yngsta dottern började gråta eftersom hon behövde ny blöja. Det ledde till att kvinnan ökade takten i närheten av Almvik drygt 15 kilometer norr om Västervik.

En polisman som var ute och körde i en omålad polisbil, vittnar om att han blev omkörd i närheten av Almvik av en bilist som körde långt ovanför hastighetsbegränsningen på 100 km/h. Enligt polisens vittnesbild hängde han nästan inte med kvinnan trots att han körde i 140 km/h. Enligt hans egen bedömning ska kvinnan ha kört i som mest 150 km/h, innan han till sist stoppade henne talandes i mobiltelefon, uppger Västerviks-Tidningen.

Åklagaren yrkade på att mamman skulle dömas för grov vårdslöshet i trafik men tingsrättens tankar gick i andra banor. Anledningen till detta var att Högsta domstolen tidigare beslutat i ett annat fall att 189 km/h på 110-väg inte var vårdslöshet, eftersom trafikförhållandena var goda. Ett beslut som nu tillämpas i fallet med mamman, då man bedömer trafikförhållandena som goda vid tillfället.

Trots polisens vittnesmål frias kvinnan helt från brott eftersom kvinnan endast åtalats för vårdslöshet och inte fortkörning. Om hon hade anklagats för fortkörning hade domen kunnat se annorlunda ut, enligt Katarina Wahlberg som agerat rådman i fallet. Anledningen till det är att man som åtalad alltid måste veta vad man anklagas för och sin tur vad man måste försvara sig mot, skriver Västerviks-Tidningen.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester