Lastbil slår rekord: 28 liters motor på 3974 hk

Här är lastbilen som slår rekord med en V24-motor. Slagvolymen på 28 liters är den största någonsin i en lastbil. De 3974 hästkraterna är också oöverträffade. 

Det finns många kraftfulla lastbilar där ute men den här giganten ligger en mil före resten med sina monstruösa motorresurser. Byggaren Mike Harrahs har ett alldeles särskilt intresse för bogsering och dessutom en ganska tjock plånbok vad det lider, vilket fick honom att åstadkomma något väldigt speciellt med sin “Thor 24”, som den kallas. För att lägga beslag på titeln “den största lastbilsmotorn” bestämde han sig för att binda ihop två stycken Detroit Diesel V12-motorer till en V24 som slår allt. 

Medan Bugatti försedde EB110 med fyra turboladdare beslutade sig Mike för att ge även den största av V24-motorer lite extra tryck med 12 kompressorer och en rejäl dos dikväveoxid. I grunden är “Thor 24” en modifierad Peterbilt 359 Ultra Custom TT Crew Cab från 1984. Resultatet är en 13,5 meter lång och 14,5 ton tung gigant.

Invändigt har Mike Harrah inte snålat. Utöver skräddarsydd läderinteriör har den fått ny instrumentbräda, 40-tums tv och ett rejält ljudsystem. Baktill är lastbilen utrustad med fyra stycken fallskärmar som var och en mäter 3,6 meter i diameter, vilket mycket väl kan komma till nytta om man måste bromsa den stora besten med en toppfart på över 200 km/h. Lastbilen såldes på auktion i Saudiarabien för makalösa 143 miljoner svenska kronor.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester