Därför göms superbilar i lador: ”Det är status”

Lamborghini Miura är superbilen som hittas gömd – gång på gång. Psykologiprofessorn förklarar ägarnas märkliga beteende.
– Det är en statusmarkering, jag gissar att de har berättat för folk var de gömt den, säger Per Carlbring, professor i psykologi.

Nyligen hittades en Lamborghini Miura uppallad i ett garage i Mellanvästern. Det här är bara en i raden av märkliga fall när ägarna verkar gömma undan ett exemplar av just den här legendariska sportbilen.
Vi på Carup.se har tidigare berättat om flera andra fall. Ett bra sådant exempel är en italiensk man som gick bort förra året. Han hade murat in en Lamborghini Miura. Men så fort begravningskaffet var uppdrucket stod släkten med släggor och tog fram bilen.

– Det kan vara en statusmarkering. De visste att bilen fanns där, han hade berättat för folk att han köpt en så dyr bil som inte ens användes. Dessutom kan det också setts som en investering, sådana här bilar kan bli dyrare med åren, säger Per Carlbring.

Ett annat märkligt ladfynd med en Miura är en man som förvarade den i vardagsrummet i 35 år.
– Det är ett väldigt bra exempel på exess, då vill man verkligen visa upp vad man har köpt och inte ens använder den. Dessutom kan alla som kommer på besök se bilen väldigt tydligt, säger Per Carlbring.

Beteendet kan för oss vanliga dödliga verka vara helt förryckt. De flesta sportbilsägare brukar köra runt där det finns mycket folk. Allra helst om det är en manlig ägare, då söker de sig till platser med många yngre kvinnor.

Men inte den här kategorin av samlare. De verkar istället skaffa sig en högre status genom att inte använda sin bil. Professorn ser en tydlig parallell till ett annat populärt samlarnöje.
– Det är lite som att samla frimärken, de använder man heller inte, säger Per Carlbring.

Ägarna känner själv att de bygger upp sin status inför släkt, grannar och vänner.
– Genom att visa att man kan köpa en sådan bil och inte ens använda den blir det paradoxalt. Det är något man borde vilja göra, men väljer att inte göra, säger Per Carlbring.

Ett annat bra exempel är den grekiska smörsångaren Stamatis Kokotas. Han fick en Lamborghini Miura i present av redarmagnaten Aristoteles Onassis, som han lät stå parkerad i Hiltons hotellgarage i över 40 år.
– Jag skulle tro att han tänkte använda den någon gång, till en premiär eller liknande. Så det är inte alls säkert att den glömdes bort, han visste nog att den fanns där, säger Per Carlbring.

Lamborghini Miura tillverkades mellan 1966 och 1973. När den släpptes på marknaden var det den snabbaste produktionsbilen i världen. När det begav sig stod kändiseliten och världens krösusar på kö för att få köpa ett exemplar. När de kommer ut på auktion haglar buden och prislapparna seglar ofta i väg till flera tiotals miljoner kronor.
– Jag tror också att i många av de här fallen har man sett det som en investering. Bilen kommer att bli mer värd en dag, säger Per Carlbring.

Exempel på ladfynd med Lamborghini Miura:

Aten 2012: Vid renoverningen av Hiltons garage hittades Kokostas Miura.
Schwarzwald en tysk bilentusiast går bort och man hittar en Lamborghini Miura i hans garage.
Södra Frankrike hittas en Miura i ett garage hos en före detta racingstjärna. Han har haft bilen stående i 48 år.
Italien: En Lamborghini Miura har varit inmurad i en vägg, när ägaren gick bort högg släktingarna fram den och sålde bilen.
I vardagsrummet: En man förvarade sin Lamborghini Miura i vardagsrummet i 35 år.
LÄS MER: