Lamborghini släpper banbil: V12 med 830 hk utan turbo

Annons

Lamborghini släpper en ny hyperbil – enbart för banan. 
Nya Essenza SCV12 har märkets starkaste sugmotor någonsin. 
V12:an lämnar 830 hk utan turbo! 

Specialmodellerna duggar tätt från Lamborghini. Men nya Essenza SCV12 är något alldeles extra och mer än bara lack och extra kolfiber. Bilen har tagits fram enbart för bankörning och får inte ens framföras på gatan. 

Annons

Essenza är bakhjusdriven och hästkrafterna från V12:an på 6,3 liter går via en sekventiell sexväxlad låda. Ljudet i bilen ska vara något alldeles exta och de speciella Capristoavgasrören bidrar till att öka bilens marktryck. Även karossen är designad helt med tanke på marktryck och kylning av motorn.

Det stora underverket är motorn. Att lyckas få ut 830 hk utan turbo är minst sagt imponerade och kräver träning. 
– Essenza SCV12 är det ultimata uttrycket för den naturligt andade V12-motorn, symbolen för vårt varumärke sedan 1963,” förklarar Lamborghinis teknikchef Maurizio Reggiani.

Annons

Lamborghini visar upp bilen på bilder tillsammans med gamla klassiska modell, och Essenza sägs ha inspirerats av 1970-talets prototyper med hexagoner som i dag är ett signum för märket. Det tycks vara viktigt för varumärket att visa upp anorna. 

Bilens interiör andas ren och skär racing. Ratten är hämtad direkt från Formel 1 och panelen är helt racingbetonad. 

Har du inget garage att ställa din Essenza SCV12 så är det inget problem. Alla ägare kan ställa sin bil och lagra den gratis i en ny hangar i Sant’Agata Bolognese i Italien. Saknar du bilen kan du bevaka den via en app med livesändning dygnet runt.

Nästa år ska en ny inofficiell tävlingsserie med där de som köpt  Essenza SCV12 dra i gång. Endast 40 exemplar ska tillverkas och Lamborghini talar tyst om priset.

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *