Laddade vid hus utan lov – nu frias Tesla-ägaren

En företagare på semester laddade sin Tesla hemma hos en privatperson utan att fråga om lov. Privatpersonen blev så arg att polisen tillkallades och det hela ledde till åtal. Nu har Tesla-ägaren friats för laddningen av Kalmar tingsrätt.
Jag är vansinnigt noga var jag parkerar efter det här, säger företagaren till Borås Tidning.

Företagarprofilen från Borås besökte Öland sommaren 2022 när han skulle parkera i centrala Borgholm. Parkeringen låg vid en radhuslänga och vid p-platsen fanns ett eluttag som kopplades in för att ladda mannens Tesla. Företagaren gick sedan vidare till en restaurang i närheten, men efter cirka 20 minuter plingade det till i mobilen. Laddningen hade avbrutits. 

När företagaren kom tillbaka till sin Tesla möttes han av en arg familj som ägde parkeringsplatsen och eluttaget mannen laddat sin elbil med. Familjen var upprörd över att han laddat sin bil på deras p-plats och bad mannen uppge sitt namn. Tesla-ägaren vägrade detta och polisen blev tillkallad till platsen. 

Mannen hade parkerat sin Tesla i Borgholm och olovligen börjat ladda den. Bild: Polisen

Efter en snabb sökning på Teslans regplåt framkom det vem bilens ägare var. Tesla-ägaren ska då ha bett familjen om ursäkt och försökt betala dem 70 kronor för besväret och elen till laddningen, men det fungerade inte. 

Ett år efter incidenten väcktes åtal för egenmäktigt förfarande mot boråsaren vid Kalmar tingsrätt. Husägaren ville även ha ett skadestånd på 250 kronor för den förbrukade elen. Den kända företagaren ska ha erkänt till polisen i förhör att han parkerat fel, men ansåg att han inte gjort något brottsligt, eftersom han trodde parkeringen var allmän. Han var van att få ladda gratis i Marks kommun på allmän plats.
– Det är så klart jättepinsamt att det har blivit såhär, sa Boråsföretagaren till BT i samband med att åtalet hade väckts. 

Företagaren har uppgett att husägaren tagit bort sin anmälan, men det hela kom ändå att avgöras i rätten eftersom åklagaren redan hade väckt åtal.
– Jag tror att vi träffades på fel dag. Vi båda känner att det kanske var en liten överreaktion, säger Teslaägaren idag om den olyckliga laddningen, till BT.

Men nu har Kalmar tingsrätt valt att frikänna den kända företagaren från brott. Enligt tingsrätten anses omständigheterna vara förmildrande eftersom mannen inte stod parkerad under en längre tid och erbjöd sig att flytta bilen när han väl förstod att han parkerat på en privat parkeringsplats.
LÄS MER: