Då ska Transportstyrelsens generaldirektör ställas till svars inför riksdagen. PETh-testerna får politikerna att rasa mot myndigheten.
– Enligt plan kommer det att ske nästa vecka, säger Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet.
Den här veckan briserade nyheten om Linn Gustafsson från Karlstad. Hon är 28 år och studerade till ambulanssjukvårdare när Transportstyrelsen drog in hennes körkort efter ett PETh-test.
– Det togs efter en skidresa och även om läkaren intygade att jag inte hade alkoholproblem så drog de in mitt körkort och jag förlorade jobbet som ambulanssjukvårdare, säger Linn Gustafsson.
Nyheten har fått mängder med svenskar att träda fram. Linn Gustafsson hade blåst i alkolås varje morgon utan anmärkning. Ändå tog man hennes körkort på obestämd tid. Men nu ryter politikerna ifrån. Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam (bilden ovan, t v) ska infinna sig i riksdagens trafikutskott nästa vecka för att svara inför de folkvalda.
– För egen del kan jag tyvärr inte närvara eftersom jag är uppbokad på annan plats i Sverige under nästa vecka. En partikollega kommer därför att sköta Sverigedemokraternas frågor till Transportstyrelsen, säger Thomas Morell.

Han är kritisk mot hur Transportstyrelsen har skött frågan. PETh-prov tas på rutin av sjukvården som sedan har anmälningsplikt till Transportstyrelsen. Samtidigt har myndigheten endast använt PETh som bevis för att dra in folks körkort.
– Man måste städa upp den här röran ordentligt, säger Thomas Morell.
Transportstyrelsen har brutit mot Socialstyrelsens rekommendationer. PETh räcker inte för att ställa en diagnos om en människa har alkoholproblem.
– Det finns ett stort stöd i hela utskottet för att få reda ut de här begreppen och att komma till rätta med en rättsosäker hantering, säger Ulrika Heie (C), ordförande i trafikutskottet till SVT.
Många läkare har varnat för hur Transportstyrelsen använt sig av PEth. De menar på att det inte ger en rättvisande bild. Och att provresultaten kan bero på en rad andra faktorer.
– PEth-tester är säkra för att se om en person har intagit alkohol nyligen. Däremot inte om det skett under lång tid, säger läkaren Tor Stålhammar.
För Linn Gustafsson har det varit en hektisk vecka. Hon är en av många som drabbats. Men det var först när Linn trädde fram som det blev en politisk fråga på riktigt.
– Jag är inte van vid sådant här. Tänk att det ska bli möte i riksdagen över mig, det känns orimligt, säger hon.
Hon har fått mycket hjälp av läkaren Tor Stålhammar. Han har engagerat sig i frågan tillsammans med Lena Nerhagen, tidigare medicinsk forskaren vid Statens väg och trafikforskningsinstitut (VTI).
– Jag har pratat med Tor Stålhammar. Han har gått igenom forskningen. Bara för att man varit på en fest under helgen och har högt värde på måndagen räcker det inte för att bli av med körkortet, säger Linn Gustafsson.
Hon hoppas på att bli rentvådd tillsammans med mängder av andra oskyldiga svenskar som aldrig blåst positivt i en trafikkontroll, men ändå blivit av med körkortet.
– Nu hoppas jag att man kan komma med fler studier. Men jag har också märkt att allt fler träder fram och vågar berätta, det känns bra, avslutar Linn Gustafsson.
LÄS MER:
.

Andreas Jemn är journalist och författare.