Kravet: Ska inte få granska sitt eget PEth-haveri

Politikerna omyndigförklarar Transportstyrelsen. Kräver externa experter som ser över myndighetens hantering av PEth.
– Vi måste se till så att de personer som felaktigt drabbas får en individuell prövning, säger Ulrika Heie (C), ordförande i Trafikutskottet. 

I går slog det gnistor i riksdagen. Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam var inkallad för att svara på frågor hur myndigheten kunnat återkalla körkort efter PEth-test.
– Jonas Bjelfvenstam fick tillsammans med sakkunniga från myndigheten ordentligt med utrymme för att presentera hur vi arbetar med att återkalla körkort, hur vi ser på PEth-frågan, vad vi tänker göra och hur handläggningen går till. Sedan ställde partiernas representanter i utskottet frågor i omgångar. Mötet höll god ton och utskottets medlemmar uppskattade vår dragning. Det uttrycktes också en önskan om fortsatt dialog och mer material för att lära sig mer, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Den bilden delas inte av alla partierna. Många ledamöter blev arga efter Transportstyrelsens föredragning. De anser inte att förtroendet återupprättats.
– Jag fick inga svar alls och förtroendet för Transportstyrelsens ledning är förbrukat, därför tycker jag att dess ledning orde avgå, säger Patrik Jönsson (SD).

Trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C) vill ha en extern oberoende granskning av Transportstyrelsen. Men myndigheten vill själva granska sitt haveri med PETh-testerna. Foto: Pressbild

Under utfrågningen berättade Jonas Bjelfvenstam att myndigheten tänker tillsätta en expertgrupp för att se över de drabbade. Alla som haft provresultat nära gränsvärdet på 0,3 mikromol per liter ska få en ny chans. Men Centerns tunga namn är tveksam att de ska klara detta på egen hand.
– Det är uppenbart att vi inte haft ett fungerande regelverk och det är bra att Transportstyrelsen nu ser över det. Men det räcker inte. Det kan behövas en extern granskning av Transportstyrelsens arbete, utöver den internrevision de själva utför, säger Ulrika Heie. 

Transportstyrelsen hade själva hoppats få utreda de omdiskuterade fallen. Men när tunga politiker som Ulrika Heie talar om extern granskning är det allvarligt. För de som förlorat sina körkort på osäker grund är förtroendet för myndigheten slut.
– Vi som är drabbade undrar verkligen vilka som ska sitta i den här expertgruppen som Transportstyrelsen pratar om. Det är tydligt att de inte bryr sig om de som blivit drabbade och fått delar av sina liv förstörda, säger Susanna Lindh. 

Infrastrukturminister Andreas Carlson verkar nöjd med Transportstyrelsens förklaringar. Han har inte svarat på Carups frågor om härvan med körkortsindragningar. Foto: Pressbild

Enligt den tunga Centerpartisten behövs en extern granskning. Inte minst för Transportstyrelsens egen skull. Efter alla skriverier behöver de arbeta upp sitt förtroendekapital hos allmänheten. 
– Det behövs för att öka tilliten till Transportstyrelsen, men framförallt för att öka rättssäkerheten, säger Ulrika Heie.

Hon kräver att alla drabbade får en ny chans.
– Det är viktigt att myndigheten nu blickar framåt, men samtidigt måste vi se till att de personer som felaktigt drabbats av regelverket får en individuell prövning, säger Ulrika Heie.

Samtidigt har infrastrukturminister Andreas Carlson manövrerat för att slippa ge en kommentar. 
– Jag tycker det är otroligt dåligt av honom som en ledande politiker och låter en myndighet få bete sig precis som de vill, säger Susanna Lindh.
Vi på Carup.se har sökt efter ministern. Men han har ännu inte svarat.
LÄS MER:

Senaste nytt