Kravet: Obligatoriskt test för att få ha kvar körkort

Nya krav på syntest vid körkortsförnyelse. Hundratusentals svenskar kan vara i farozonen om om motionerna från två olika håll går igenom. 
– I flera år har trafikutskottet diskuterat syntester vid körkortsförnyelse, ändå har inget gjorts åt detta, säger Camilla Rinaldo Miller (KD).

Hon har skrivit en motion till riksdagen om att införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse senare i livet. Under tisdagen 8 april ska frågan beredas av Trafikutskottet inför ett möjligt riksdagsbeslut i juni om vidare hantering.
– En god syn är av grundläggande betydelse för att upprätthålla trafiksäkerhet och trygghet på våra vägar. Tyvärr lider många körkortsinnehavare av så pass nedsatt synförmåga att de inte skulle få beviljat körkort om de ansökte idag, säger Camilla Rinaldo Miller. 

Hon har tagit del av “Syntestet” som Bilprovningen gjort tillsammans med Synoptik. Där har bilägare erbjudits en synundersökning vid bilbesiktningen. Resultatet var nedslående. 
– Att över 600 000 bilister inte längre klarar Transportstyrelsens synkrav för körkort borde vara ett tydligt argument för att införa ett lagstadgat krav på syntest vid körkortsförnyelse, säger Awet Tesfamariam på Synoptik.

Så här suddigt ser många svenska bilförare. Nu kräver en motion att syntest ska bli obligatoriskt.
Camilla Rinaldo Miller. Foto: KD

Även Magnus Resare (M) har skrivit en motion till Sveriges riksdag. I den föreslår även han att vi ska införa syntest när körkortet förnyas. 
– En nedsatt synförmåga kan vara en allvarlig risk i trafiken, både för föraren själv och för andra trafikanter. Att införa obligatoriska syntester vid körkortsförnyelse som vanligtvis sker var tionde år skulle därför vara ett naturligt steg för att ytterligare skydda våra medborgare och stärka trafiksäkerheten, säger han. 

Magnus Resare berättar också att han är diabetiker och måste därför själv lämna syntest för att behålla sitt körkort.
– Jag tycker att det är helt rimligt, säger han. 

Han föreslår därför att alla svenskar ska göra samma sak. När man förnyar sitt körkort ska ett syntes också göras.
– Jag anser därför att en utredning om införandet av obligatoriska syntester för privatpersoner är nödvändig. Men att även vara pådrivande inom EU för att göra detta till standard inom hela EU, säger Magnus Resare. 

Den första februari i år sänkte Transportstyrelsen synkraven. Nu kan körkortsinnehavare som förlorat sitt körkort för synfältsbortfall ansöka igen och få tillbaka det. Tidigare har också det helt varit läkares ansvar att ta beslut, men nu kan man gå till optikern för att göra en bedömning åt Transportstyrelsen. 

Besiktningsbranschen har länge varit positiva till att kräva syntester för äldre förare som ska ansöka om ett nytt körkort. 
– Det låter inte som något helt orimligt. Jag har själv körkort och vet hur dåligt jag ser utan dem. Och då ska man tänka på att jag klarar gränsen utan glasögonen, säger Tord Fornander, ordförande över Besiktningsbranschen.

Transportstyrelsen känner till att det höjs politiska röster för att få till synundersökningar. 
– Det är inte reglerat i körkortsdirektivet att det ska vara återkommande synkontroller med något tidsspann. Även om de diskussionerna ibland förekommer, säger Patrik Grundtman, utredare på Transportstyrelsen.

Myndigheten är desto försiktigare. Utökade och obligatoriska syntester skulle innebära mer arbete för staten. Samtidigt som fler skulle drabbas. 
– Innan man genomför något sådant måste man titta på vad som blir nettoeffekten. Sedan vilken belastning som det kan bli för myndigheter, vården och kostnader för enskilda personer, säger Patrik Grundtman, utredare på Transportstyrelsen. 

Det finns inga vetenskapliga belägg att förare med nedsatt syn orsakar fler olyckor. 
– Vi har inte utrett om det är motiverat med att införa obligatoriska synderundersökningar. Däremot gjordes en utredning för några år sedan om det fanns något samband mellan trafikolyckor och äldre i trafiken. Då kom man inte fram till att det skulle vara motiverat med hälsokontroller på bilförare generellt, säger Patrik Grundtman.

– Under flera år har riksdagens trafikutskott framhållit vikten av att införa återkommande synkontroller för privatbilister. Trots detta har ingen konkret åtgärd vidtagits, delvis på grund av förhoppningar om att Transportstyrelsen skulle utreda frågan. Riksdagens utredningstjänst har dock upplyst om att myndigheten inte aktivt arbetar med att utreda denna fråga, säger Camilla Rinaldo Miller. 
LÄS MER:

.