Politiker kräver ny lag på tända bakljusen. Nu får han medhåll från trafiksäkerhetsexperter och forskare.
– Aktuell lagstiftning i Sverige bör uppdateras så att baklyktor på bilar alltid ska vara tända under färd, säger Magnus Jacobsson, (KD).
Förr tändes billjuset av sig själva. Men sedan 14 år har det blivit ändring på detta. Sedan dess finns inte automatiken kvar på många bilmärken och modeller.
– Nuvarande lagstiftning, som tillåter att man använder varselljus istället för halvljus under dagtid, infördes 2011 på EU-nivå. Tanken var att bilarna skulle spara el och därmed också bränsle. Men med de energieffektiva Led-ljusen har det blivit mindre viktigt, säger Jacob Sidenvall på M Sverige.
Kristdemokraten Magnus Jacobsson är en flitig motionär. Han lämnade in den här motionen till riksdagen med hopp om att förbättra trafiksäkerheten.
– Bilar behöver också synas bra i trafiken. Många av dagens nya bilar har en automatisk funktion som tänder lamporna bakåt när det börjar skymma ute och när det är mörkt eller vid dålig sikt. Tyvärr fungerar inte alltid funktionen som det är tänkt, säger Magnus Jacobsson.

Han får medhåll av experterna. Det här är ett problem, som det också forskats kring.
– Problemet är att bakljusen släcks när man kör med varselljus. En rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visade 2023 att 83 procent kör med släckta bakljus och en stor del av dessa vet inte om det själva. I många situationer ger släckta bakljus mindre förvarning till andra trafikanter, vilket minskar marginalerna, säger Jacob Sidenvall.
Enligt VTI kan tända eller släckta bakljus vara skillnaden mellan liv och död.
– Skillnaden är signifikant och kan innebära skillnaden mellan tillbud och olycka, mellan liv och död, om föraren plötsligt svänger ut eller ett barn hoppar ut ur baksätet. Kort sagt pekar allt på att det är bra med tända baklysen och dåligt med släckta, säger VTI-forskaren Björn Lidestam.

Det är inte bara en säkerhetsrisk. Du kan få böter för att köra runt med släckta bakljus även på dagen.
– Man kan också få böter både i fullt dagsljus och vid dålig sikt på grund av släckta bakljus. Det är ett problem att många överlåter det till bilens sensorer att avgöra ifall lyktorna ska vara på eller inte, istället för att använda sitt eget omdöme, säger Jacob Sidenvall.
Vi pratar med trafikpolisen om detta:
– Det kan vara så att vi kontrollerar bilen. Om det då sitter en trovärdig person som inte hade en aning om att lamporna var släckta, då är frågan om denne gjort sig skyldig till ett brott. Böterna för det här ligger på 1200 kronor, säger trafikpolisen Johan Alm i Falun.
Hos M Sverige tycker man att alla ska köra med tända bakljus dygnet runt.
– När halvljuset finns som alternativ kommer varselljuset alltid att uppfattas som lite slarvigare, som att personen bakom ratten inte tar samma aktiva grepp om sin körning, säger Jacob Sidenvall.
M Sverige är tacksamma mot Magnus Jacobsson för att han lyfter frågan.
– Vi tycker att det är rimligt att frågan utreds. När så många inte har koll på ifall deras lyktor är tända eller inte behövs kanske lagstiftning för att komma åt problemet. Nuvarande regler har funnits länge, men ändå är det ett stort störningsmoment i trafiken, säger Jacob Sidenvall.
Motionen behandlas nu i Trafikutskottet innan den kan överlämnas till riksdagen för beslut. Sedan är det inte säkert att det är förenligt med EU-godkännanden av bilar som Sverige behöver följa.
– Jag hoppas såklart att den går igenom i riksdagen, det handlar om trafiksäkerhet, säger Magnus Jacobsson.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.