Politisk ilska efter Transportstyrelsens framträdande i riksdagen. Nu kräver tunga politiker generaldirektör Jonas Bjelfvenstams avgång.
– Vi har inget förtroende för Transportstyrelsens ledning längre och anser att generaldirektören borde avgå, säger Patrik Jönsson (SD).
Samtidigt kan Carup avslöja att Transportstyrelsen inte ens vet själva hur mycket som förlorat körkorten sedan de började med PEth-tester.
Klockan elva på torsdagen dök Jonas Bjelfvenstam upp i trafikutskottet. Han vad ditkallad för att svara på frågor om de ifrågasatta PEth-testerna som gjort att oskyldiga människor förlorat körkortet.
– De har kommit med en hel del bortförklaringar, säger Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet.
Sverigedemokraterna är ett av de partier som drivit denna fråga hårdast. De tycker att Jonas Bjelfvenstam inte tog frågan på tillräckligt stort allvar.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte ens kan svara på så grundläggande frågor som man fått sina kriterier ifrån. De kunde inte heller nämna någon koppling mellan trafiksäkerhet och PEth-tester. Kommer jag hem från en semester och gör ett PEth-test finns det en risk att man förlorar körkortet, säger Patrik Jönsson, riksdagsman för SD och ledamot i trafikutskottet.

Vi på Carup.se har frågat de andra riksdagspartierna vad de tycker efter utfrågningen i trafikutskottet. Men bara Vänsterpartiet har svarat.
– Vi väljer att inte kommentera detta, säger de.
Hos Liberalerna är man också kritiska mot Transportstyrelsen.
– Det är uppenbart att dagens situation inte fungerar tillfredsställande utan reglerna måste förtydligas. För mig är trafiksäkerheten avgörande, men processen måste vara rättssäker. Jag anser att för stort fokus har lagts vid PEth-testernas tillförlitlighet istället för processen om en läkares helhetsbedömning av en persons alkoholanvändning och dess koppling till ett trafiksäkert beteende. Jag utgår från att hela processen ses över så att människor förstår den och känner tillit till att den är rättssäker, säger Helena Geller (L), trafikpolitisk talesperson.
SD är däremot så arga att det räcker och blir över för alla andra. De kräver att de ansvariga byts ut. Enligt dem har myndigheten tagit körkort utan saklig grund.
– En sak som de nämnde är att människor med gastric bypass kan få förhöjda värden. Men man har inte tagit några sådana medicinska hänsyn, säger Patrik Jönsson.
Vi pratade med en av de drabbade. Hon har arbetat som yrkesförare och aldrig blåst positivt i en poliskontroll. Ändå tog Transportstyrelsen hennes körkort.
– Jag har kört buss och blåst i alkolås varje dag. Sedan gjorde jag PEth-test hos läkaren och de tog mitt körkort. Jag har gastric bypass och påpekade att det måste vara något fel på provresultatet, men de lyssnade inte, säger Teresa Kempe från Oskarshamn.
Efter debatten kring PEth har många uttryckt rädsla för att vända sig till vården.
– Enligt Läkarförbundet kan 30 procent av svenskarna vara i farozonen. Ska vi dra 2,5 miljoner körkort. Det här är ett vansinne som måste ta slut. Man ska inte vara rädd för att gå till vårdcentralen för att behöva hamna i Transportstyrelsens körkortslotteri, säger Patrik Jönsson.
Under onsdagen skickade Transportstyrelsen ut ett pressmeddelande om att 40 personer förlorade körkortet efter bara två PEth-tester 2024. Då frågade vi dem hur många det rör sig om sedan man införde PEth-tester som grund för att ha körkort. Men det kunde myndigheten inte svara på. Myndigheten vet inte ens själva hur många körkort de dragit in efter PEth-tester.
– Som det står i pressmeddelandet som vi publicerade igår så registerförs inte uppgift om orsak eller diagnos för körkortsåterkallelser i sjukdomsfall. Det är med bakgrund av den omfattande PEth-debatten som myndigheten låtit en sektion med utredare manuellt gå igenom körkortsåterkallelser för 2024 för kartlägga omfattningen av återkallelser på grund av två förhöjda PEth-värden. Vi har således inte efterfrågad statistik, säger Ann Sofie Masth på Transportstyrelsen.
Deras uttalande får tung kritik av en erfaren expert. Lena Nerhagen vid Högskolan i Dalarna har tidigare arbetat med medicinsk forskning vid Statens väg- och transportforskningsinstitut. Hon blir upprörd när myndigheten pratar om att bara 40 personer drabbats.
– De har nu själva angett att det använts PEth sedan 2020. Så det säger inget om det som hänt de fyra tidigare åren. Notera också att myndigheten bara anger att det är fallen med bara två peth prov. Sannolikt är det många fler där bedömningen enbart varit peth men fyra prov och inte CDT eller GT, säger Lena Nerhagen.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.