Kniviga krocken – vem bär ansvaret?

Vems fel är det? En bil svänger vänster och blir påkörd av en personbil som kör om. Situationen är knivigare än många tror.
– Många glömmer bort trafikregler efter några år, säger trafikskolläraren Nassir Fatahi på Moderna Trafikskolan i Göteborg.

En bil blinkar för att svänga vänster. Samtidigt kommer en personbil bakifrån. Föraren av bilen har inlett en omkörning. När hen gör det kolliderar de båda fordonen. Efter det blir det en hätsk diskussion vem som bär ansvaret. Förarna är ofta upprörda och stinna av adrenalin efter att ha kolliderat. Samtidigt kommer polisen till platsen för att utreda vem som bär ansvaret.
– Jag förstår att många undrar vems felet är. Det är vanligt att man inte har så bra koll på trafikregler, säger trafikläraren Nassir Fatahi.

Enligt trafikläraren kan faktiskt den vänstersvängande bilen få bära ansvaret för olyckan, helt eller delvis.
I 3 kap 26 § trafikförordningen står det: ”En förare får svänga i en vägkorsning endast om det kan
ske utan fara eller onödigt hinder för andra som färdas i samma riktning. Särskild uppmärksamhet skall riktas på den bakomvarande trafiken”.
Det är också förbjudet att inleda en vänstersväng om en bil bakom påbörjat en omkörning.

Att utreda vem som bär ansvaret är knivigare än många tror. Foto: Unsplash

Bilföraren har alltså ett ansvar att hålla uppsikt över vad som sker på vägen bakom bilen innan svängen. Många bilister har missat att det är den som ska svänga som har det största ansvaret för att manövern kan göras utan risk för bakomvarande. Den som ska förvissa sig om att det kan ske “utan fara eller onödigt hinder” för bakomvarande trafik.

Bilföraren som kör om en bil som blinkar gör också ett misstag, om den framförvarande bilens vänstersväng inletts innan omkörningen påbörjats. Varje olyckssituation är dock unik och det går inte att ge ett entydigt svar. Beroende på vad försäkringsbolag och polisen kommer fram till kan båda bilisterna bedömas som vållande till olyckan. Om det bedöms att den omkörande bilen påbörjat sin omkörning innan vänstersvängen inleddes kan den omkörande föraren frias från skuld till olyckan och den svängande bilen få hela ansvaret.

Många som haft körkort länge glömmer lätt bort trafikreglerna. Då är trafikskolornas uppmaning att man behöver fräscha upp kunskaperna.
– Man har ett ansvar för att kunna trafikregler. De som får en gedigen utbildning på en trafikskola har oftast bra koll. Men med åren kan det behövas uppdateras, säger trafiksäkerhetsexperten Jeanette Jedbäck Hindenburg.

Trafikläraren Fatahi Nassir uppmanar alla att fräscha upp sina kunskaper om trafikreglerna med jämna mellanrum.
– När våra elever blir godkända har de bra kunskaper om vilka regler som gäller i trafiken. Men det är lätt att glömma bort med åren, säger han.

Så här säger lagen om vänstersväng

26 §  En förare får svänga i en vägkorsning endast om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för andra som färdas i samma riktning. Särskild uppmärksamhet skall riktas på den bakomvarande trafiken.
Vid högersväng skall ett fordon föras så nära körbanans högra kant som lämpligen kan ske eller, om fordonet förs på vägrenen, så nära vägens högra kant som möjligt.
Vid vänstersväng skall ett fordon föras så nära körbanans mitt som möjligt eller, på körbana med enkelriktad trafik, så nära körbanans vänstra kant som möjligt.
En sväng skall göras så att fordonet, när det lämnar vägkorsningen, befinner sig till höger på den körbana det förs in på.
LÄS MER: