En av Sveriges dyraste Porschar är till salu. 80-talsikonen Porsche 911 Turbo Cab har blivit mer värdefull än många superbilar. Åtminstone när de knappt körts under 38 år.
– Bara ett ytterst fåtal som är i detta originalskicket, säger Conny Israelsson från Vette Småland.
En unik klassiker är till salu i Sverige: En Porsche 911 Turbo Cabriolet. Bilen är från 1987 och precis som med många andra äldre Porsche-modeller, är det en bil som drar åt sig blickar. Men inte bara bilens röda färg gör modellen bilen unik. Under sina 38 år har bilen nämligen bara rullat 6 600 mil. Och den är helt i original.
– Jag tycker det är fantastiskt roligt att få en sådan här bil som är orörd och i original, det går jag igång på, säger Conny Israelsson från Vette Småland, som håller i försäljningen.


Den gamla Porschen med nybilskänsla imponerar på Conny.
– Det är roligt när man sätter sig i bilen och får lite av den här nybilskänslan som var där och då. Man känner på alla knappar och reglage, och att det är det rätta motståndet och rätta klicket i allt. Man känner hur fast och fin den är.
Den nuvarande ägaren har haft Porschen i hela 17 år. Att bilen är i ett extremt fint originalskick, gör att bilen kostar därefter. För denna röda Turbo-pärla får man ge 3,9 miljoner kronor. Conny menar att bilens extremt goda skick, helt utan modifieringar, bidrar till prislappen.
– Massa bilar går igenom flera modifieringar under årens lopp, så det blir bara ett ytterst fåtal som är i det här originalskicket, sa Conny och fortsatte. – Det är ofta dom som håller värdet bäst också, de som är orörda.
Men för den som är redo att betala, väntar en sällsynt upplevelse. Att köra en historisk klassiker i exemplariskt skick ger en känsla man inte får på många andra sätt.
– Det blir inte de här vibrationerna i bilarna när de är orört med så här med låga mil. Det blir tighta och fina, och när man kör över något på vägen, då är det fortfarande stumt och fint. Inte massa skrammel i bilarna. Det tycker jag är riktigt härligt.




Anton Nordgren är en motorintresserad journalist med examen från Umeå Universitet. Han har tidigare arbetat som skribent inom mat och dryck samt som sportjournalist.