Kronofogden tog amputerade Kenneths bil för att mekanikern som skulle köra hem den till honom hade skulder. Men nu får 61-åringen rätt mot myndigheten efter flera månaders kämpande.
– Det var det psykiska som tog hårdast. Jag kunde inte sova, säger Kenneth Westin.
När 61-årige Kenneth Westlin lämnade in bilen på verkstaden i april kunde han inte ana vad som väntade. Han har amputerat båda benen och därför är bilen ett måste i vardagen. Eftersom han hade svårt att hämta den själv, erbjöd sig en av mekanikerna att köra hem bilen till honom efter servicen. Men något gick fel.
På vägen stoppades mekanikern i en poliskontroll. När det visade sig att mekanikern hade skulder hos Kronofogden beslutade myndigheten att beslagta bilen. Trots att den tillhörde Kenneth.
– Det är ju helt absurt. Jag känner ju knappt honom. Jag har lämnat in min bil på verkstaden. Hur kan man tvinga en vanlig människa att betala någon annans skuld? sa Kenneth tidigare.

Det blev början på en segdragen och psykiskt påfrestande kamp för Kenneth Westin. Bilen stod registrerad på honom, han kunde visa upp ägandebevis, parkeringskvitton, tankningar och intyg från grannar. Men ändå tog det över tre månader innan han fick tillbaka den.
– Jag har fått skicka in mer material i flera omgångar, säger Kenneth till Göteborgs-Posten.
Kronofogden menar att det som finns i en skuldsatt persons besittning kan utmätas, även om det egentligen tillhör någon annan. Men beslutet kan överklagas vilket Kenneth gjorde. När han fick veta att bilen dessutom var på väg att säljas på auktion mitt under processen fick han snabbt kontakta tingsrätten som stoppade försäljningen.
I början av juli kunde Kenneth till slut hämta ut sin bil igen efter att Göteborgs tingsrätt godtagit det han skickat in som tillräckligt bevis för ägarskapet. Men då hade han redan tvingats köpa en annan begagnad bil för att kunna ta sig fram i vardagen.
– Man blir ju inte rik på att behöva köpa ytterligare en bil. Men det var det psykiska som tog hårdast. Jag kunde inte sova. Jag hade ju inte gjort något fel, säger han till GP.
I en tidigare krönika lyfte vi frågan om hur långt man som bilägare förväntas gå innan man lånar ut sin bil – och om det i framtiden till och med ska behövas en kreditupplysning för att låna ut sin bil till en person. För Kenneth själv har hela händelsen skakat om tilliten till samhället. Han säger att han aldrig mer kommer låna ut bilen.
Inte ens för något så oskyldigt som att få hjälp hem från verkstan.
– Det känns som att staten straffar en för att man vill hjälpa till. Vad blir det för samhälle om man inte kan låna ut sin bil utan att riskera att förlora den?
Detta är bara ett av flera uppmärksammade fall där Kronofogden beslagtagit fordon som på pappret tillhör någon annan än den skuldsatte. Nu överväger Kenneth att begära ersättning och han är fortsatt kritisk till hur Kronofogden hanterat ärendet.
– Jag tycker inte att de lyssnade. De bara skickade vidare ärendet till tingsrätten, och sen tog det tre månader. Man borde åtminstone få chansen att förklara sig först.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamina i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist, bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.