Kaos hotar i Sverige – andra länder stoppar 2G-släckning

Norge kan stoppa nedsläckningen av 2G-nätet – i Europa är det 2029 som gäller. Men i Sverige släcks 100 000-tals nya bilar ner från nätet redan 2027.
– Vi har varit i kontakt med regeringen, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, bilindustrins branschorganisation.

I år stänger Telenor och 3 ner 2G-nätet ner i Sverige. 2027 släcker Telia sitt 2G-nät. Det betyder att 100 000-tals bilar förlorar eCall-tjänsten som larmar SOS om bilen är med om en olycka. Även många finesser som värmare och appar i nyare bilar upphör att fungera. Samtidigt har de flesta andra europeiska länder skjutit upp stängningen till 2029. Dessutom röstade det norska Stortinget i veckan för att genomföra en konsekvensanalys av säkerhetsläget innan man genomför en stängning, uppger VG.

I Sverige hotar kaos för 100 000-tals bilägare. Även i bilar som är fabriksnya idag kommer SOS att försvinna. I vissa delar av Sverige kan mobilnätet helt försvinna, om det inte täcks av 4G.
– Vi har varit i kontakt med regeringen och som vi förstod det är det ett industribeslut och inte ett politiskt beslut och att regeringen skulle upphandla den tjänsten känns inte rimligt, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

100 000-tals nya svenska bilar kommer att drabbas av kaos när 2G-nätet släcks. I Norge görs nu en utredning om nedsläckningen ska skjutas upp.

För bilbranschen spelar stängningen av 2G-nätet stor roll. Även i nyproducerade bilar används fortfarande den gamla tekniken. När nätet stängs ner i Sverige kommer funktioner som eCall-systemet inte att fungera längre. Det är en tjänst som larmar SOS vid en olycka.
– Hela den här diskussionen går i otakt. Vi har en EU-lagstiftning som tillåter bilmärkena att tillverka bilar med den gamla tekniken och sedan nationella beslut som går åt andra hållet, säger Tommy Letzén, vd på Motormännens Riksförbund.

Han är kritisk mot att biltillverkarna fortsätter att använda 2G i nya bilar. Trots att systemet är på väg att släckas ner. 
– Det är konstigt att vi producerar produkter som blir förlegade inom en snar framtid, säger Tommy Letzén.

I Sverige har inte politiker och makthavare ännu tagit samma initiativ som i Norge. Där ska det nu utredas vilka konsekvenser nedsläckningen får. Allra helst sett mot det nya säkerhetsläget. 
– Det börjar bli trångt i etern och det är många som vill använda sig av den. Jag tror inte att det spelar någon större roll även om vi skjuter upp den, säger Tommy Letzén.

I Sverige stänger Telenor och Tele2 redan i år. Medan Telia väntar till 2027. Nedstängningen kommer att ske i etapper. Men vi kommer ändå att märka de första konsekvenserna redan i år. De flesta EU-länderna har däremot bestämt sig för att avvakta till 2029.
– Det som skulle kunna skjuta upp frågan är om regeringen köper in tjänsten, men som sagt, det är inte troligt, säger Mattias Bergman. 
LÄS MER: