Jeremy Clarksons älsklingsmodell nedlagd 

Tv-profilen körde bilen i den omtalade episoden Sand Job i tv-programmet The Grand Tour Special och blev helt lyrisk över bilens prestation. Men nu lägger Jaguar ner Jeremy Clarksons favoritbil Jaguar F-Type.

Jaguarer har ett rykte om sig att kanske inte vara de mest robusta av bilar där ute. Därför var det många, inte minst Jeremy Clarkson själv, som undrade hur det skulle gå att köra bilen genom öknen längs flera av Dakarrallyts klassiska etapper.

Men efter att ha kört bilen över sand, lera och sten under den stekheta mauretanska ökensolen var Jeremy Clarkson oerhört överraskad och imponerad. Så pass imponerad att han direkt efter inspelningen gick och köpte sig en Jaguar F-Type för att använda privat. Det måste sägas ha varit i grevens tid.

– Eftersom Jaguar har ett rykte om sig att tillverka sköra bilar och opålitliga bilar, så kunde jag inte förstå varför min bil var så kapabel, konstaterade Jeremy Clarkson efter att ha kört bilen. 

Clarksons kärlek till den brittiska sportmodellen utlöste dessutom så pass stor hysteri att antalet sökningar på modellen ökade med hela 63 procent. Men trots hypen och Clarksons lovord kommer nu beskedet att modellen läggs ner. Anledningen är att Jaguar valt att gå vidare in i en ny riktning till förmån för en ny uppsättning elektriska sportmodeller.

Så här ser den allra sista versionen av Jaguar F-type ut.

Med det sagt avslutas nu tillverkningen av F-Type, exakt 50 år efter att den slutgiltiga versionen av föregångaren E-type lanserades. Det sista exemplaret kommer att ansluta sig till Jaguar Daimler Heritage Trusts samling i Gaydon, Storbritannien tillsammans med de sista exemplaren av modellerna XE och XF.

Jaguar F-Type erbjöds i tre olika versioner. Bland annat med en 2-liters turboladdad fyrcylindrig motor som producerade 300 hk och 400 Nm, en sexcylindrig som genererade 450 hk och 572 Nm samt en åttacylindrig variant med hela 575 hk och 700 Nm i vridmomentet. För Clarkson landade valet på en V6 Supercharged VS. 

Totalt byggdes 87 731 exemplar av sportbilen, hela 15 000 fler än dess föregångare E-Type. Slutet på produktionen innebär att Jaguar för tillfället är ett SUV-märke eftersom produktionen av F-Pace, E-Pace och I-Pace kommer att fortsätta ett tag framöver, rapporterar Autocar.
LÄS MER: