Ikonisk Ferrari på auktion – den sista av 10 byggda

En ikonisk Ferrariklassiker kan bli en av årets dyraste bilar. Ferrari 340 MM Spider finns endast i fyra exemplar och säljs nu på auktion i Monaco. 

Från början var de tio, men idag finns bara fyra bilar bevarade av den ikoniska spidern med Vignale-kaross. Den sist byggda Ferrari 340 MM från 1954 säljs nu på RM Sotheby’s auktion i Monaco den 14 maj. Ferrari 340 MM är en av de mest ikoniska modellerna från tillverkaren i Maranello och prislappen tros hamna på uppemot 80 miljoner kronor. 

Chassinummer 0350 AM är en specialbyggd tävlingsbil och nästan identisk med en Ferrari som vann Mille Miglia 1953. Bilen såldes ny till amerikanen Sterling Edwards som tävlade med den i flera år, uppger RM Sotheby’s.

Motorn hos bilen är ett litet konstverk i sig. V12:an är på 4,1 liter och har dubbeltändning. Resultatet är 300 hästkrafter, en enorm effekt på 50-talet. Samma motor hade stora framgångar i Formel 1. 

Karossen är gjord av Vignale och har tre ovala portar på framskärmarna, ett kännetecken för designern  Giovanni Michelotti. Från början var bilen blå och vit, en idag bär den den klassiska Ferrarikulören Rosso Corsa.