Hittad på bilkyrkogård – Saab räddad ur graven

Att en bil i dåligt skick renoveras är inte ovanligt – men denna bil är ändå utöver det vanliga. Denna Saab 92 hittades på Båstnäs bilkyrkogård utanför Töcksfors. Nu har bilen återuppstått från de döda.
– Vid ett besök på bilkyrkogården 2017 hittade jag en grön 92A 1952, säger Peter Stöhr.

Denna Saab 92 är utöver det vanliga, bilen fanns på bilkyrkogården Båstnäs utanför Töcksfors i många år innan den tyska Saab-fantasten Peter Stöhr tog hem den och renoverade den. Han tog bilen hela vägen från Båstnäs hem till Tyskland. Bilen är en Saab 92 från 1952 som också var Saabs första bilmodell som togs från bilkyrkogården 2017. Utseendet på bilen hade nya ägaren inga planer på att förändra.
– Jag ville bevara det ursprungliga utseendet och därför reparerade jag bara det som var nödvändigt för att bilen skulle gå att använda, säger Peter Stöhr till TTela.

Han har länge varit fascinerad över bilkyrkogården Båstnäs. Peter har varit där varenda ända sedan 90-talet.
– Jag tog min Opel Kadett och åkte hit, första gången var 1990. Sedan dess har jag varit här varje år. I början var det en äldre Opel som intresserade mig för jag hade ingen koppling alls till Saab på den tiden. Men så fort jag fick upp ögonen för märket blev jag förtjust i designen och den strömlinjeformade karossen.

Bilen togs från skroten 2017 av Peter efter att han redan 2001 tagit en annan Saab därifrån som renoverats mellan 2009-2015. Den första Saaben var betydligt mer komplett än denna som i princip bara var ett tomt skal.
– Vid ett besök 2017 hittade jag en grön 92A 1952. Det var egentligen bara en tom kaross som låg i skogen. Men det var en tidig modell som måste sparas för eftervärlden. Peter Stöhr har fått många gliringar från vänner och bekanta, dels för att han ville ha en Saab, dels för att de dömt ut bilarna som hopplösa objekt.

LÄS MER: