Guide: Köpa begagnad Toyota Yaris – spargrisen 

Här kommer guiden som hjälper dig när du ska köpa en begagnad Toyota Yaris. Toyotas småbil har blivit enormt populär i Sverige med sin pålitlighet och sin goda totalekonomi. Men det finns saker du bör se upp för innan ditt köp.

Toyota Yaris blev snabb en succé när modellen lanserades 1999 och köparna älskade vad de fick för pengarna. Den japanska biltillverkaren hade tänkt att skapa en mindre bil som både var komfortabel och bränslesnål. Och de lyckades.

På den svenska marknaden i dag är Yaris mer populär än konkurrenter som Renault Clio och Volkswagen Polo. Toyota har alltid legat i framkant med sin pålitlighet och kundnöjdhe och Yaris är inget undantag. 2010 släpptes en den tredje generation av Yaris som vi i  denna guide ska ta en närmare titt på. 

Modell Toyota Yaris

Tredje generationen Yaris var minst sagt en långkörare och producerades mellan 2010 till 2020. Att modellen levde så länge är ett tecken på att den var uppskattad bland köparna. Modellen finns både med renodlad bensindrift och som elhybrid. 

Yaris är lättkörd, men erbjuder kanske inte den roligaste typen av körning. Annars har den flera andra karaktärsdrag som ofta återfinns bland Toyotabilar. Om du jämför priset på Yaris med konkurrenternas liknande modeller är den ofta dyrare. Men med Toyotas småbil får du lägre reparationskostnader och ett stabilt andrahandsvärde. 

Motorer begagnad Toyota Yaris

När du ska välja vilken drivlina din Yaris ska ha finns ett brett urval. Modellen finns som elhybrid, diesel och  bensinbil. Den sistnämndas motor är en 1,3-liters med 99 hk. Den versionen av bilen är den vanligaste på marknaden. Om du vill ha en bensinare finns också den mindre varianten med 69 hästkrafter. 

Dieselversionen av Yaris är väldigt sällsynt. Elhybriden har ett högre pris, och ger störst bränslebesparing stadskörning. Den är smidig att köra med sin CVT-automat. Om du kör mycket i stan bör du gå efter en elhybrid och kika extra efter en 1,3-litersmotor. När det kommer till drivlinor är Yaris precis som de flesta Toyotamodellerna ett tryggt val. 

Problem begagnad Toyota Yaris

Rostskyddet är inte det allra bästa på Yaris så köper du en äldre bil, kolla karossen extra noga. Vid längre körningar kan Yaris uppfattas som bullrig och ganska tröttkörd. Bland vissa Yaris ägare tycks det ha funnits en tendens att slira på bilens koppling. Därför har det dykt upp flera exemplar med slitna kopplingar på begagnatmarknaden. Ett byte av kopplingen kan bli väldigt dyrt och bör undvikas. Annars är det viktigt att kolla så att däck och bromsar inte heller är för slitna. 

Ekonomi begagnad Toyota Yaris

En Toyota Yaris från 2015 kan du hitta i ett bra skick för 100 000 kronor. Yaris har en av de lägsta totalkostnaderna bland liknande bilmodeller. Om du hittar en bil i ett bra skick är den lätt att likna vid en rullande spargris. Det som kan dra upp kostnaderna är slitdelar som däck, bromsar eller koppling som vi varnade om tidigare. 

Det finns en modell som kommer i tre dörrar i stället för fem. Tänk på att tredörrarsmodellen bör ha ett lägre pris än femdörrars.. Ifall du köper en nyare Yaris kan det vara värt att köpa rostskydd till den. För dig som kör kortare sträckor i tätorter eller i stadstrafik och klarar dig med en liten bil är Yaris ett svårslaget val.
LÄS MER: