Gömdes i 35 år – nu kan Porschen säljas för över 20 miljoner kr

Under 35 år har den stått gömd i en lada – en likadan Porsche som James Dean körde ihjäl sig i. Nu har Porschen dammats av och ska säljas på auktion. Ladan tycks ha varit bättre än ett kassaskåp – bilen väntas gå för över 20 miljoner kronor. Denna vecka visas den unika bilen upp i London.

Vad kan vara mer inflationssäkert i dessa tider än att ställa en bil i en lada? Trots att dammet lägger sig över bilen och tidens tand äter på karossen tycks värdet bara öka och öka. Nu har en ovanlig och ytterst värdefull Porsche 550 Spyder dykt upp efter att ha stått i 35 år i en lada någonstans på den schweiziska landsbygden. 

En patinerad skönhet ser dagsljus för första gången på 35 år.

– Att få chansen att avslöja denna Porsche 550 Spyder offentligt för första gången på över tre decennier är särskilt spännande, och det kommer att bli en ganska oförglömlig upplevelse att se den i dagsljus för första gången på mycket länge, säger Joe Twyman, European Sales Consultant hos Gooding & Company. 

Denna 550 Spyder är uppgraderad med RS60-kaross.

Bilen försvann någon gång på 1980-talet efter att ha ägts av kända schweiziska racerförare isom Rita Rampinelli, Heinz Schiller och Formel 1-stjärnan Jo Siffert. Porsche 550 Spyder är allra mest känd som bilmodellen James Dean körde ihjäl sig i 1955. Just det här exemplaret är från 1956 och har uppdaterats med vassare motor en Porsche RS60 kaross.

Porsche 550 Spyder introducerades 1953 och såldes bara under några få år. Totalt tillverkades endast 90 exemplar. Bilen hade mittmotor och vann många racingsegrar med sin fyrcylindriga boxermotor på 110 hästkrafter och 1,5 liter. Ferdinand Porsche använde sina erfarenheter från Auto Unions Silverpilar när han tog fram modellen. 550 Spyder var låg, lätt och före sin tid på racerbanan, men James Deans tragiska öde i bilen har kommit att överskugga dess betydelse. 

Den aktuella bilen såldes ny i Schweiz till racerföraren Rita Rampinelli. Senare sålde den till Heinz Schiller som tävlade  med bilen på kända banor som Monza och Avus. Den sålde senare till Formel 1-stjärnan Jo Siffert som sålde den till de nuvarande ägarna. Av någon anledning ställdes bilen in i en lada i mitten av 1980-talet, och sedan dess har ingen sett röken av bilen – fram till nu. 

Nu visar auktionsfirman Gooding & Company upp bilen som huvudnummer inför sin Londonauktion på  Concours of Elegance at Hampton Court Palace. Trots att den är i orenoverat skick efter alla år i ladan förväntas den gå för 15-21 miljoner kronor. Den som vill beskåda bilen redan nu kan se Porsche 550 Spyder och Silver Ghost Tourer på en förhandsvisning på London Concours 28-30 juni i Artillery Gardens i Honorable Artillery Companys högkvarter.